Fuengirola inför kraftfulla vattenrestriktioner

Som första kommun på västra Costa del Sol vidtar Fuengirola kommun drastiska åtgärder för att spara på det tillgängliga vattnet.

Vattenrestriktioner i Fuengirola.

Från och med måndagen den 15 januari och med inget bestämt slutdatum kommer en stor del av fastigheterna att vara utan vatten nattetid. Vad som görs är en kraftig minskning av vattentrycket mellan 00:00 och 07:00 på morgonen, alla dagar utom lördagar.

Det innebär att framförallt högre liggande bostäder inte kommer att få något vatten alls medan lägre kan eventuellt få något. Någon uppskattning om hur många bostäder som berörs finns inte. Men det bor över 85.000 människor i Fuengirola så det är många som kommer att märka av det.

Anledningen till åtgärden.

Anledningen är som de flesta förstår den rådande torkan. Det har varit begränsningar i vattenanvändningen sedan förra sommaren och även upplysningskampanjer. Men detta har uppenbarligen inte räckt för vattenreservoarerna som försörjer huvuddelen av Costa del Sol har mycket låg nivåer. Den viktigaste i detta sammanhang är Concepción-reservoaren, där finns i nuläget 13,1 hm3. För ett år sedan fanns där 40,8 hm3. Den allra största reservoaren i provinsen är La Viñuela i La Axarquía-regionen den rymmer 164,37 hm3. Men där finns nu bara 12,23 hm3, den är i praktiken nästan tom eftersom det är svårt att få ut det sista vattnet. I La Axarquía området har de flesta kommunerna haft kraftiga begränsningar i flera månader. I vissa fall har de totalt vattenavbrott i upp till 12 timmar om dygnet (Se artikel från 11 juli).

Rekommendationer från Fuengirola kommun.

Kommunfullmäktige råder invånarna att installera vattentankar och att de som har sådana men inte använder dem bör göra dem driftklara. Delegaten från Gestaqua (vattenbolaget) påpekar att besöksnäringen har en laglig skyldighet att ha ett reservvattensystem. Det skall enligt gällande lag ha minimum 24 timmars garanterad självförsörjning (artikel 73 i dekret 120/1991).

Kommunen påpekar också att man inte bör lagra mer vatten än nödvändigt för att undvika att ta till strängare åtgärder.

Åtgärder från kommunen och Gestagua.

Kommunen håller som bäst på med omledningar av vattnet för att få ett bättre flöde från och med måndag. Gestaqua studerar de olika underjordiska vattenströmmarna för att utvärdera om det går att pumpa upp vatten från dessa. Dessutom har kommunfullmäktige startat ett anbudsförfarande för modernisering och digitalisering av fjärrhanteringen av vattenledningsnätet för att optimera varje vattendroppe.

Det är inte bara i Fuengirola som det vidtas drastiska åtgärder

Spanien skeppar in dricksvatten med tankfartyg.

Många i Spanien har reservtankar, här på nyhetsredaktionen har vi 3.000 liter i reserv för dricksvatten och dessutom tankar på 6.000 liter med bevattningsvatten. Så här kan ett dricksvattensystem se ut, det påminner mycket om det vi har:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …