Varmt och torrt väder i Spanien

Påskveckan är över och den går till historien som den torraste och varmaste någonsin, och värmen fortsätter hela denna vecka.

Även om varmt och torrt väder utan tvekan är positivt för turistnäringen så medför det andra problem. Statens meteorologiska byrå (AEMET) varnar för att den långvariga torkan ökar risken för naturbränder över hela Spanien. Risken är för närvarande extremt hög i praktiskt taget hela södra Spanien, samt i Asturien, Kantabrien, Aragonien och i öster.

I mitten på veckan kan det komma in ett vädersystem från Atlanten, det kan ge lite regn längst upp i norr. Balearerna kan eventuellt också få moln och lätta regnskurar på onsdag och torsdag. Värmen mattas av utmed östkusten under torsdag medan det blir fortsatt varmt i söder.

Kanarieöarna

Här finns det en hotande DANA (polarluftficka) som gör prognosen osäker, men det förväntas varierande molnighet och några regnskurar mot slutet av veckan. Början av veckan blir däremot varm och torr och det är också risk för saharadamm i luften (Kalima).

Samuel Biener

Meteorologen Samuel Biener säger i ett uttalande: ”Vi har varnat ett tag för att om det inte regnar under resten av våren kommer det att bli en mycket hård sommar”. Han tillade, ”Låt oss komma ihåg att i vissa områden i sydväst och Katalonien, bland annat. Där har torkan praktiskt taget hållt på i flera år nu. Och hittills har detta underskott inte minskat under de senaste månaderna, utan snarare ökat”.

Biener sa: ”För att avrunda denna oroande prognos kommer det att regna betydligt mindre än normalt i en stor del av Spanien under resten av april”. ”För tillfället finns det inga gynnsamma situationer i sikte för de områden där nederbörden behövs mest”, sa Biener.

Metrologisk karta

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …