Gratis tågresor i Spanien

De nya gratis säsongskorten gäller från den 1 maj till den 31 augusti och avser lokaltåg – pendeltåg och medeldistanståg.

Renfe gratis tågresor

Det är de statliga järnvägarnas (Renfe) tåg: Media Distancia, Cercanías och Rodalies som avses, men medeldistanstågen täcker sträckor upp till 300 km. Erbjudandet gäller således inte fjärrtågen eller höghastighetstågen, så det kan ta lite längre tid att ta sig från plats till plats. Men som turist kan man resa runt i princip hela det spanska fastlandet med gratis tågbiljetter

För att få gratis tågbiljetter måste man betala en deposition på 10 euro för pendeltågen och 20 euro för medeldistanstågen. Genomför man sedan minst 16 tågresor under perioden får man tillbaka depositionen när perioden är slut i september. De nya säsongskorten gäller från den första maj men kan redan nu köpas på stationerna, via Renfes webbplats eller via apparna Renfe eller Cercanías Renfe.

För att kunna köpa säsongskorten måste man först vara registrerad hos Renfe. För lokaltågen kan man göra det på Renfe Cercanías application. För medeldistanstågen gör man det på Renfe webbplats.

För barn under 14 år som inte har något eget id-kort så kan vårdnadshavaren skaffa max 4 barnpass under perioden.

Det var i september 2022 som en stor del av tågresorna blev gratis för många för att bekämpa effekterna av inflationen. Det initiativet var tänkt att avslutas nu i vår, men finansminister María Jesús Montero har nu förlängt det. Han håller också öppet för att fortsätta initiativet även för resten av året och kommande år.

Spanien är inte det första europeiska landet som har agerat för att sänka kostnaderna för kollektivtrafiken. Förra året lanserade Tysklands nationella järnvägsbolag, Deutsche Bahn, ett biljettsystem för 9 euro i månaden som löpte från juni till augusti. Samtidigt erbjöd Österrikes initiativ ” Klimaticket ” lokalbefolkningen årliga kollektivtrafikkort som kostade 1.095 euro eller 21 euro per vecka. Men Spaniens erbjudande är helt klart mycket mer generöst.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …