Varning för gränsen mellan Marocko och Algeriet

Det spanska utrikesministeriet ber turister från Spanien som besöker Marocko att undvika områden som gränsar till Algeriet.

Karta visar gränsen mellan Marocko och Algeriet.

Marocko har länge varit en populär destination för turister från Europa. Det är dessutom många svenskar som bor i eller besöker södra Spanien som åker över till Marocko på kortare turer. Men det finns vissa områden i vårt södra grannland som det är bäst att undvika.

José Manuel Albares Bueno.

Framförallt bör man undvika att vistas nära gränsen till Algeriet. Gränsen har varit permanent stängd sedan 1994, men den är inte ordentligt utmärkt överallt och kan därför passeras oavsiktligt. Varningen bör verkligen tas på allvar eftersom den har framförts av José Manuel Albares Bueno, Spaniens utrikes- och EU-minister. Meddelandet publicerades igår tisdagen den 14 maj 2024.

Spanska utrikesdepartementet säger i sina rekommendationer att ”allmänt sett är Marocko ett säkert land för resenärer. Men med tanke på den nuvarande internationella situationen, särskilt instabiliteten i den närliggande Sahel-regionen. Så kan möjligheten av terroristattacker mot västerländska intressen och medborgare på vägar, offentliga platser och särskilt isolerade landsbygdsområden inte uteslutas”.

Fler artiklar som berör Marocko finns i vårt arkiv: MAROCKO.

I augusti 2023 dödade den algeriska armén två unga marockaner i Saïdia och skadade ytterligare en när de åkte vattenskoter till havs nära sjögränsen till Algeriet. Enligt vittnesmål öppnade den algeriska militären eld utan förvarning.

Ett reportage av le360 från ovanstående händelse finns här (på franska).

Även en intervju finns tillgänglig (kan vara lite mer språkligt krävande):


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …