a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Växter kan prata

Det finns många människor som pratar med sina växter, vad ingen hittills har vetat är att växterna också kan prata, högt och ljudligt.

Två forskare
Prof. Lilach Hadany (till höger) och Prof. Yossi Yovel, Tel Aviv Aviv University.

Faktum är att växternas röst har en volym som liknar den mänskliga rösten. Deras tal är ”klick” som påminner om popcorn som poppar och sänds ut vid höga frekvenser, vilket är anledningen till att vi inte kan höra dem utan de rätta instrumenten.

Detta har just demonstrerats, för första gången, av ett team av forskare från Tel Aviv University, som lyckades inte bara spela in ”rösten” från olika sorters växter, utan också att analysera innebörden av deras ljud. I en banbrytande studie som just publicerats av tidskriften Cell, förklarar forskare att vi kan inte höra dem eftersom de är högfrekventa ljud, utanför vårt hörselområde. Men de kan uppfattas av olika typer av djur.

Som forskarna skriver i sin uppsats, ”Vi fann att växter i allmänhet gör ljud när de är under stress, och att varje växt och varje typ av stress är förknippad med ett specifikt identifierbart ljud. Även om de är omärkliga för det mänskliga örat, kan ljuden från växter förmodligen höras av olika djur, som fladdermöss, möss och insekter.”

Vi vet från tidigare studier att vibrometrar registrerar vibrationer i växter”, förklarar Lilach Hadany, forskningschef. Men blir dessa vibrationer ljudvågor i luften, det vill säga ljud som kan höras på avstånd? Vår studie tog upp denna fråga, något som forskare har diskuterat i många år.”

Lyssna på växterna

Kaktus och mikrofoner

I det första skedet av studien placerade Hadany och hans kollegor plantorna i en högtalarlåda i en tyst, avskild källare utan bakgrundsljud. Ultraljudsmikrofonerna, som spelar in ljud vid frekvenser på 20-250 kilohertz (den maximala frekvensen som kan höras av en vuxen människa är cirka 16 kilohertz), sattes upp på ett avstånd av cirka 10 centimeter från varje växt. Studien fokuserade främst på tomat- och tobaksplantor, men vete, majs, kaktus och nässlor registrerades också.

Som Hadany förklarar, ”innan vi placerade plantorna i akustiklådan utsatte vi dem för flera behandlingar: några av dem hade inte vattnats på fem dagar, i andra hade stjälken skurits och andra hade inte rörts. Vår avsikt var att testa om växter gör ljud och om dessa ljud påverkas på något sätt av växtens tillstånd.

Våra inspelningar visade att växterna i vårt experiment gjorde ljud vid frekvenser på 40-80 kilohertz. Ostressade växter gav i genomsnitt mindre än ett ljud per timme, medan stressade växter, både uttorkade och skadade, gjorde dussintals ljud varje timme.”

Och växterna talade

När inspelningarna väl gjorts analyserades de med hjälp av en serie specialutvecklade algoritmer för maskininlärning (AI). Algoritmerna lärde sig att skilja mellan olika växter och olika typer av ljud, och kunde i slutändan identifiera växten och bestämma typen och nivån av stress från inspelningarna. Dessutom kunde algoritmerna identifiera och klassificera växternas ljud även när de placerades i ett extremt bullrigt växthus. Under sitt experiment övervakade forskarna uttorkande växter över tid och fann att mängden buller de gjorde ökade upp till en viss topp och sedan minskade.

Med Hadanys ord, ”i denna studie löste vi en mycket gammal vetenskaplig kontrovers: vi bevisade att växter gör ljud! Våra fynd tyder på att världen omkring oss är full av växtljud, och att dessa ljud innehåller information om till exempel vattenbrist eller skador. Vi antar att i naturen de ljud som växter avger upptäcks av närliggande varelser, såsom fladdermöss, gnagare, olika insekter och möjligen även andra växter, som kan höra de höga frekvenserna och få relevant information. Vi tror att människor kan använda denna information också, med rätt verktyg, så att växter talar om för odlarna när de behöver vattnas.” Tydligen kan ett idylliskt fält av blommor vara en ganska bullrig plats.

Framtiden

I framtida studier kommer forskarna att fortsätta utforska ett antal spännande frågor: Vad är mekanismen bakom växtljud? Hur upptäcker och reagerar insekter på ljud från växter? Kan andra växter också höra dessa ljud? Enligt Hadany är vi bara i början av en ny era i förståelsen av växtvärlden.

En informativ video från Tel Aviv University:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Turister på strandpromenaden.

Spanien går mot ett nytt rekordår för turismen

Under de första 10 månaderna 2024 kom det 82,9 miljoner utländska besökare till Spanien, rekordet för ett helt år lär slås med råge i år.