Magiskt spabesök i Málagas underjord

För en tid sedan fick jag en present från spanska goda vänner som tyckte jag skulle unna mig lite lyx i tillvaron.

Gåvan var ett spa-besök på HAMMAM AL ÁNDALUS i Málaga. Något jag då inte ens hade en aning om att en sådan existerade. En vilsam plats för varma och kalla bad, massage omgivet av elegant arabisk arkitektur under Málagas gator.

Hammam
De arabiska baden har en stor arkitektonisk och historisk betydelse.

Hammam Al Andalus ligger i den övre delen av Málagas otroligt vackra gamla stad och inte så långt från Picasso Museet. Jag slingrade mig in till de centrala delarna med bil, via de trånga gatorna innan en ledig parkeringsplats gick att uppbringa. Normalt sett finns det gott om lediga platser i något av p-husen i Málaga och inte heller särskilt dyrt.
   Förväntningarna pirrade faktiskt i magen och jag var  spänd på mitt första besök på den här typen av spa-upplevelse. Före besöket hade jag checkat upp det på nätet och det såg verkligen alldeles fantastiskt och rogivande ut. Man borde unna sig själv den här typen av lyx i vardagen oftare, tänkte jag.

Badande personer
Antalet personer som tillåts i hammamen åt gången är begränsat.Maximalt tar man emot 25-30 besökare åt gången.

Turister i kö

Utanför porten slingrade sig en mindre kö av alla möjliga besökande nationaliteter och turister som alla ville få en upplevelse av de arabiska baden. Jag insåg rätt snart att ha en förbokad tid för att komma in var en bra idé.
    Katakomberna är trånga och inte bara det, om man vill att besökare ska få en lugn och angenäm vistelse så är det förstås ett måste att man begränsar mängden människor som rör sig ner och vistas runt de olika poolerna i underjorden.

Bassäng
Som svensk känns det som en saga att vistas i de restaurerade ruinerna
av en hammam från 1500-talet.

Tyst, lugnt och meditativt

Troligen exalterad av tanken på mitt besök, hade jag av någon anledning missat att packa badbyxorna och tyckte det kändes pinsamt att bada i kalongerna. De ser visserligen ut ser ut som ett par badbrallor, men i alla fall. Tack för det Calvin Klein. Som väl var visade det sig inte vara något problem då personerna som vistades i de långa mörka gångarna visade stor respekt och höll sig på privat avstånd från varandra. Det var tyst och lugnt med skön meditativ musik i bakgrunden. 

Badande dam
Barn över 5 år är välkomna i vuxen persons sällskap.

En annan värld

Väl nere vid poolerna öppnade sig en helt ny värld och jag stod stum och beundrade de sanslöst vackra miljöerna. Här skulle jag kunna stanna en vecka, kändes det som, medan jag stirrade upp emot den vackra arabiska arkitekturen, valven, färgerna och ljuset. Och bara tanken att man nu fanns njutandes i Málagas underjord var en kittlande tanke. Men också overklig.

Naturligtvis tog jag mig runt och testade alla de olika poolerna, från varmt till kallt,  innan det var dags för den beställda behandlingen, i mitt fall en slags skum- och vattenmassage med essentiella väldoftande oljor. Skönt, tyckte både jag, själen och kroppen.

Mersmak

Två timmar i de arabiska baden kändes fullt tillräckligt och nu skulle det sitta gott med en bit mat, och varför inte ett glas gott vin till det. Det här var en bit livskvalitet som gav mersmak. Det här måste jag göra om igen.

Bassäng ovanifrån

 

FILOSOFI. Hammamens rum & kammare

 1. Torka. Varma rum för att börja din resa och vänja dig vid värmen.

 2. Varmt ångbad för att svettas bort alla kroppens orenheter.

 3. Kallbadsavdelning för en djup kontrast mellan varma bad och kalla – mycket bra för din kroppscirkulation.

 4. Badrum för att få den traditionella hamambehandlingen.

 5. Vila för att dricka myntte och koppla av.

 6. Valfritt massagerum för att verkligen befria dig från all återstående stress och oro.


Anders Rosell

Kommunikatör och grafisk formgivare under hela mitt yrkesverksamma liv och med förkärlek till tidningsproduktion. All ledig tid ägnar jag åt min andra passion i livet, som hunduppfödare och är aktiv inom hundsporten. Bosatt i Spanien sedan 2012.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …