Miljö-terrorister härjar i norra Spanien

Det är i nuläget mer än hundra aktiva naturbränder i norra Spanien, huvuddelen är uppenbarligen avsiktliga pyromandåd.

Asturien

I Asturien, den värst drabbade regionen, kämpar brandmän för att bekämpa omkring 116 separata aktiva skogsbränder som har tvingat omkring 300 människor från sina hem. ”Asturien brinner inte. De sätter eld på det, säger Asturiens president Adrian Barbon på Twitter. ”Vi står inför autentiska terrorister som sätter liv, byar och städer i fara”.

Bränderna förtär den grönskande regionen från bergen till kusten. Fem motorvägar har stängts av. Berget som omger Oviedo, Asturiens huvudstad, brinner också, med lågor som kommer inom hundratals meter från en 800-talskyrka, klassad på UNESCO: s världsarvslista.

”Vi vet inte varför, men det här är helt klart en aldrig tidigare skådad våg av avsiktliga bränder,” sa Alejandro Calvo, en regional regeringstjänsteman, till den spanska TVE. ”En situation som denna, med alla dessa olika bränder på en gång vid värsta möjliga tidpunkt, gör att det verkar som att de försöker orsaka så mycket skada som möjligt”, fortsatte han.

Den här veckan har det varit onormalt varma temperaturer i Spanien. I norr har starka sydliga vindar gjort det extremt svårt att bekämpa bränderna. På torsdagen sa Barbon att han skulle kämpa för att höja straffen för brottslingar som anlägger den här typen av bränder. För närvarande kan de som befinns skyldiga få fängelse i ett till fem år.

Kantabrien och Galicien

I grannregionen Kantabrien är det 38 aktiva naturbränder, vilka lokala medier säger också verkar vara mestadels avsiktliga. I Galicien förstörde en stor brand 1.600 hektar denna veckan. Men här tror myndigheterna att det orsakades av misstag av att någon brände trädgårdsavfall. Något som i och för sig kan betecknas som vårdslöshet med tanke på vädersituationen.

Färsk video från Monte Naranco, Oviedo, Asturien (Diario AS):

Storbranden i Valenciaregionen

Säsongens första storbrand som startade förra veckan i Castellón är nu enligt de lokala myndigheterna helt under kontroll. Här förstördes 4.700 hektar skog samt några byggnader. Mer om den branden i denna artikeln: Katastrofturister riskerar livet.

Aktuell brandriskkarta per den 31/3-2023


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …