6 bakbundna skelett på Gran Canaria

Det är uppenbarligen sex unga män som har hittats, några av dem bakbundna och liggande med ansiktena neråt täckta av stenar.

”Kropparna har med våld placerats på den steniga ytan och sedan kastades stenar på dem” förklarar Veronica Alberto, chef för utgrävningen för Reuters. ”De är inte begravda i strikt mening. Det här är en begravningsmetod som betecknar mycket starkt symboliskt våld”.

Arkeologerna, som använder säkerhetslinor när de arbetar i den branta terrängen, sa att det inte var en normal begravningsplats eftersom de bara hittade män. Alla sex hade starka armar, vilket tyder på att de var inblandade i samma typ av fysisk aktivitet.

”Det kan vara en aboriginisk begravning, men på grund av egenskaperna hos den arkeologiska platsen måste vi utöka den och tänka på att de kan vara från andra perioder efter erövringen, från 1500-, 1600- och 1700-talen”, tillade Alberto.

Det finns inga föremål ihop med kropparna vilket gör dateringen svårare. Men några av benen har valts ut av forskarna för kol 14-datering för att fastställa deras ålder. Resultaten från det väntas inom några månader.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …