Stort kokainbeslag vid Kanarieöarna

Den spanska tullen, Guardia Civil och polisen har lyckats lokalisera och ingripa mot ett fartyg lastat med ett ton kokain.

Tullens patrullfartyg Cóndor.
Tullens patrullfartyg Cóndor.

Fartyget som är i dåligt skick, uppbringades och bordades på öppet hav av tullens patrullfartyg Cóndor. Lasten som bestod av cirka 1.000 kilo kokain har förts till Gran Canaria och hela besättningen på smuggelfartyget har gripits.

Det är den femte stora kokainlasten som de spanska säkerhetsstyrkorna hittills har lagt beslag på i år i vattnen runt Kanarieöarna. Frånsett denna senaste fångsten så har de hittills beslagtagit 12,6 ton i dessa samordnade operationer: 4.500 kilo ombord på lastfartyget Blume, 2.500 kilo på segelbåten Mambo, 4.500 kilo på det kreaturslastade fartyget Orion,39 och 1.139 kilo i två segelbåtar. Dessa operationer har dessutom resulterat i 51 arresteringar. Källa: Nyhetsbyrån EFE.

Hårda domar mot knarksmugglare

Häromdagen föll domarna mot fem personer som försökte smuggla in tre ton kokain i ett 20,5 meter långt fiskefartyg. Fartyget hade Kameruns flagga och bar namnet Simione (ATK-1). Efter att ha fått viss information av polisen slog tullen till 300 nautiska mil söder om Kanarieöarna. Vid inspektionen hittades ett stort antal balar i bränsletanken. Besättningen bestod av fyra turkar och en person från Georgien.

Tullen skulle ta in fartyget till Teneriffa, men fartygets motorer krånglade och var i så dåligt skick att det med tanke på vågor och vind istället fick tas in till Gran Canaria. Besättningen greps omedelbart när de kom iland och förutom kokainet beslagtogs: 400 euro, 1.500 dollar, flera mobiltelefoner, en anteckningsbok med kryptonycklar, två bärbara datorer, tretton övervakningskameror och en GPS-enhet.

De 95 säckarna med kokain vägde nästan tre ton och hade en renhet på 96% och skulle på gatan varit värt 127 miljoner euro. De gripna åtalades för brott mot folkhälsan med försvårande omständigheter på grunda av den stora mängden och användningen av fartyg. Samt dessutom för medlemskap i kriminella nätverk och organisationer

Domarna blev nio års fängelse för var och en av besättningsmedlemmarna och dessutom skall de betala 240 miljoner i ersättning till staten.

Se filmen som visar tullens ingripande mot ovanstående fartyg:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …