a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Antalet rökfria stränder i Spanien ökar


Antalet stränder i Spanien där rökning är förbjuden har ökat från bara 15 sommaren 2014 till 717 stycken i juli 2024.

Rökfri strand

Spanien har ingen nationell lag som reglerar rökning på stränderna. Även om det redan är bevisat att det uppstår miljöskador som orsakas av cigarettfimpar. Fimparna är det absolut vanligaste plastavfallet på stränderna. Utan det är upp till varje kommun att sätta sina regler och fler och fler sätter nu upp förbudsskyltar på stränderna. Vi skrev en artikel om detta i mars och här kommer en uppdatering och utveckling i ämnet.

Spanien ligger internationellt sett mycket långt framme, av landets cirka 3.500 stränder är nu 717 rökfria (20 %).

Rökfri strand.


Föreningen Nofumadores började inventera hur många stränder som kunde anses vara rökfria i Spanien 2014. Sedan publicerade de de första 15 på en karta, ett decennium senare är siffran oändligt mycket högre. Även ett inlandssamhälle gör sin debut i detta register i år: för första gången har flodstranden Las Moreras, i Valladolid, också satt upp en skylt för rökförbud.

Efterlevnad och sanktioner.

Men inte alla kommuner övervakar efterlevnaden av förbudet. ”Trots den exponentiella ökningen av antalet rökfria stränder är åtgärden kosmetisk och pedagogisk i de allra flesta, eftersom det ofta inte finns några böter”, bedömer ordföranden för föreningen, Raquel Ferández.

Detta uttalande har viktiga undantag, det finns kommuner som har sanktioner och de kan i vissa fall gå ända upp till 2.000 euro. Barcelona, Lloret de Mar och de kanariska kommunerna har kommunala förordningar som är baserad på lagen om avfall och förorenad mark. Det ger dem ordentligt lagstöd för att upprätta en sanktionsregim. Tillsammans med dessa områden blev Kantabrien redan 2022 den första autonoma regionen som förklarade alla sina stränder rökfria. De har 87 stränder totalt och de skapade en autonom lag som gjorde det till den första regionen med egen lagstiftning i detta avseende.

Olika grunder till förbuden.

Galicien har också det galiciska nätverket Praias sen Fume. De har listat 242 stränder som rökfria, det är 25 % av alla stränder som finns där. Flest rökfria stränder i Galicien har A Coruña, 108 totalt. Här grundas förbuden på grund av den ”starka oro som orsakas av den förorenande påverkan de har på skaldjursindustrin”.

När det gäller Kanarieöarna så fastställer de böter i lagstiftningen i ett sanktionssystem baserat på avfallslagen, (åtminstone formellt). Totalt finns det 67 stränder på Kanarieöarna där rökning är förbjuden.

I Andalusien finns det 57 rökfria stränder, ett antal som har vuxit lite under det senaste decenniet. Cádiz och Málaga är de med flest stränder som förklarats ”rökfria”.

Kommuner som går på tvären.

Föreningen som leder detta initiativ för att sammanställa tobaksfria stränder fördömer att Valencia har fått ett bakslag i kampen mot föroreningar av cigarettfimpar. Det gäller de kommuner som har fått ett regeringsskifte till förmån för PP i det senaste valet. ”Vi kräver att dessa kommuner: Valencia, Alicante, Villajoyosa, Elche, Benicarló, Castellón de la Plana och Teulada går med i detta medborgar- och miljöinitiativ igen”, säger Fernández Megina. År 2023 fanns här 85 kilometer kustlinje där rökning och vaping formellt var förbjuden. Nu i sommar har denna sträcka krympt till 66 kilometer.

Ett miljöproblem.

Nofumadores har redan samlat in 369.000 underskrifter på plattformen Change.org för att be regeringen att godkänna en nationell lag som förklarar alla stränder fria från tobak och vaping. Framför allt för deras avfall. Samt att de följer andra grannländers lagstiftning som till exempel Frankrike.

När det gäller stränder har begäran om förbud inte bara att göra med passiva rökares hälsa. Utan också för de miljöskador som cigarettfimpar orsakar. Dess filter är gjorda av cellulosaacetat, en dåligt biologiskt nedbrytbar plast som efter fragmentering omvandlas till mikroplast. Vetenskapen har redan fastslagit att mikroplasterna hamnar i människors och djurs organ.

4,5 miljarder cigarettfimpar om året.

Runt om i världen slängs 4,5 miljarder cigarettfimpar varje år, varav mer än två tredjedelar på ett oansvarigt sätt hamnar på havets botten på ett eller annat sätt. Spanjorerna konsumerar 32,8 miljarder cigaretter om året och man räknar med att 15 % hamnar på stränderna. Avfallet innehåller olika föreningar som är giftiga för miljön, inklusive arsenik, nikotin och tungmetaller. Det uppskattas att varje cigarettfimp förorenar mellan 10 och 50 liter vatten.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Bostäder utmed en gata i Spanien.

Svenskars och andra nationaliteters spanska bostadsköp

Sammanslutningen av notarier i Spanien har publicerat intressanta uppgifter om de olika nationaliteternas bostadsköp i Spanien.