Spanien har nu hundratals rökfria stränder

Bara på Balearerna finns det 50 rökfria stränder idag och antalet växer stadigt, detta är en del av en kampanj för att främja hälsosammare liv.

En  rökfri strand i Barcelona.
Solnedgång i Barcelona.

Förbudet mot rökning på stränderna är en del av en större svit av åtgärder mot rökning som övervägs i Spanien. Barcelona gjorde sina stränder rökfria förra sommaren efter ett framgångsrikt försök och en framgångsrik rättegång. Den spanska läkarföreningen har föreslagit 20 nya åtgärder. Dessa inkluderar begränsningar av rökning och vaping i delade offentliga utrymmen, ett förbud mot smaksatta tobaksprodukter. Samt inte minst en ökning av priset på tobaksvaror.

De som bryter mot rökförbudet på dessa stränder riskerar att få böter på upp till 2.000 euro. Något som understryker hur allvarligt de spanska myndigheterna ser på och tillämpar dessa regler.

Syftet med rökförbud på stränderna.

Spanska myndigheter har klargjort att kärnan i rökförbudet är trefaldig. Att mildra föroreningar orsakade av cigarettfimpar, att uppmuntra till ett hälsosammare liv bland både lokalbefolkningen och turister och att bevara naturområdenas orörda skick. Skyltar har satts upp längs kusten för att informera och påminna strandbesökare om den nya regeln, vilket understryker landets engagemang för miljövård och folkhälsa.

Några ytterligare lokala strandregler som man bör känna till.

Utöver rökförbudet bör semesterfirare också vara uppmärksamma på andra lokala bestämmelser som kan påverka deras strandutflykter. Till exempel förbjuder en mindre känd regel närvaron av personer på Benidorms stränder eller i havet från midnatt till 07.00. Brott mot det kan resultera i böter på mellan 750 och 1.200 euro. Dessa åtgärder är på plats av säkerhetsskäl och för att underlätta nattlig strandstädning. Strandbesökare får inte heller reservera platser med parasoll eller handdukar för senare användning och bollspel är begränsat till anvisade områden. Att ignorera dessa regler kan också leda till böter, vilket ytterligare betonar vikten av att respektera lokala regler för en problemfri semesterupplevelse.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …