Fastighetsmarknaden på Costa del Sol är HET!

BOSTADSEXPERTEN

Under mina 23 år i branschen har jag sett både upp och nedgångar, men efter COVID har allt gått uppåt på ett vis som vi aldrig tidigare sett.

Mijas på Costa del Sol.
Mijas. Foto: Shutterstock.

Skillnaden nu mot tidigare är framför allt att bostadsmarknaden är mycket mer ”mogen” och etablerad nu än någonsin tidigare. När jag började som mäklare i Calahonda i augusti 2001 hade vi bara några få skandinaviska kunder. Nästan alla var britter eller spanjorer. Men allt eftersom kusten växte och det blev mer populärt kom fler nationaliteter till.

Att det byggdes mer, både i form av bostäder men också infrastruktur, köpcenter, zoo, etc har haft stor inverkan och tack vare det hängde flygbolagen på och det kom fler och fler direktflyg Málaga.
När jag bodde i Göteborg på 90-talet fanns det bara ett flyg i veckan direkt mellan Göteborg och Málaga, nu är det 11 flyg i veckan! Det vill säga att istället för 300 goa göteborgare per vecka så kommer det nu 3.300 vilket blir 171.600 per år! Och tendensen har varit likadan i stora delar av Europa. Málaga flygplats tog emot 161.684 flyg under 2023 som kan jämföras med 104.536 år 2000. Under samma period har antalet bostäder i Málagaprovinsen ökat med 40%.

När jag bodde i Göteborg på 90-talet fanns det bara ett flyg i veckan direkt mellan Göteborg och Málaga, nu är det 11 flyg i veckan!

Så hur har det påverkat oss som mäklare?

Vi har nu en helt annan bostadsmarknad än för bara några år sen. Tack vare ny teknologi når vi tusentals kunder i hela världen med några klick! Och tack vare 3D tours, video-visningar, videos och foton på sociala medier och det fantastiska Google maps kan kunderna ”besöka” en bostad från soffan i sitt vardagsrum i London, Oslo, Berlin eller Örkelljunga.

För 10 år sen hade vi också internet och nådde ut till många, men den stora skillnaden är att på den tiden kontaktade kunderna oss och sa ”Detta var intressant, jag kommer och tittar på höstlovet” eller ”Jag kommer till jul”. Det vill säga det tog oss mycket längre tid innan kunderna kom och besökte bostaden.
Nu är alla vana vid videovisningar, och många köper utan att resa hit! De som fortfarande vill komma och se fysiskt får så pass mycket information att det är värt att snabbt boka ett flyg för att komma och se.
Allt går mycket fortare! 2015 tog det månader att sälja ett objekt, medan det nu tar veckor eller i många fall bara dagar! För oss även tack vare att vi har en stor databas med både köpare och säljare som vi arbetat med genom åren.

Det finns också mycket mindre till salu nu. Enligt Copilot fanns det i augusti 2024 54% färre bostäder till salu i Málagaprovinsen än i augusti 2015, trots att det faktiskt nu finns 120.000 fler bostäder än det fanns 2015.

Bostadsmarknaden på Costa del Sol är nu mycket mer mogen och etablerad, och tillgång och efterfrågan är nu tvärtom mot var det var för 20 år sedan. Nu är det fler som vill köpa än som vill sälja, vilket gör att det går fortare.

Om du är intresserad av att sälja en bostad, undersök några olika mäklare som har ett etablerat kontor i det område din bostad ligger i. De kommer att ha bättre kunskap om ditt objekt och kanske redan en kundlista. Tänk på att försöka använda dig av en mäklare som är registrerad och har ansvarsförsäkring. De största mäklarsamfunden i Spanien heter API och GIPE, om mäklaren har den utbildningen så är det också ett gott tecken.


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Naturbrand i Portugal.

Spanien skickar massiv hjälp till Portugal

Portugal har utlyst undantagstillstånd för en enorm naturbrand, Spanien och flera andra länder skickar hjälp för brandbekämpningen.