Resandet med tåg i Spanien ökar kraftigt

Tågresandet i Spanien var det resesätt som växte mest i juli 2024 då mer än 420 miljoner resor gjordes med kollektivtrafiken.

Renfe tåg

Högsommaren och ett erbjudande om rabattkuponger ökade antalet passagerare på höghastighetståg över hela Spanien i juli. Enligt uppgifter från det nationella statistikinstitutet INE nådde antalet passagerare 3,65 miljoner vilket är cirka 23,5 % fler än samma period förra året. Antalet passagerare ombord på medeldistanstågen nådde 6,6 miljoner vilket motsvarar en årlig ökning med 47,7 %.

Tågresandets popularitet växer.

Tåg är den kollektivtrafikform som har ökat mest i juli. Järnvägarna transporterade 58,3 miljoner människor i juli, 12 % fler än i juli 2023, enligt siffror från persontransportstatistiken.

Samtidigt visar INE:s siffror att mer än 422,6 miljoner passagerare använde kollektivtrafik i Spanien under juli vilket är 7,6 % fler än i juli 2023. Antalet kollektivtrafikanvändare har ökat med i genomsnitt 9,1 % under de första sju månaderna 2024.

Interurban transport användes av mer än 136 miljoner passagerare, en ökning med 9,5 % jämfört med samma månad 2023. Den största ökningen var långväga passagerare, som översteg 4,5 miljoner, en ökning med 17,3 %.

Detta visar på en trend som håller i sig, mer om detta i en artikel från i våras: Tågresandet i Spanien slår alla sina rekord.

Bussresandet har också ökat.

Busstransporterna ökade också med 8,2 % till 71,4 miljoner. Den största ökningen i samband med semesterperioden var inom långväga busstransporter. Där antalet passagerare ökade med 28,8 % till över 2,2 miljoner passagerare. Per region ökade antalet busspassagerare mest i Extremadura (24 %), Murcia (23,1 %) och Kastilien och León (19,4 %). Den enda minskningen av busstransporter var i Madrid (-3 %).

Tunnelbanorna har också fått fler passagerare.

INE-data visar också att tunnelbaneanvändningen har ökat i alla städer där den är tillgänglig jämfört med samma månad föregående år. Málaga tunnelbana visade den högsta ökningen, 29,9 % och Barcelonas tunnelbana visade den lägsta, 7,6 %.

Flyget ökar och båttrafiken minskar.

Flyget transporterade 4,8 miljoner passagerare inom Spanien i juli, en ökning med 3,3 % jämfört med föregående år. Flyget hade bara en smärre ökning i juli, men desto mer i augusti. Samtidigt sjönk sjötransporterna med 2,2 % i juli till inte fullt 1,5 miljoner passagerare.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.