Högsäsongen för kryssningar närmar sig


Hamnen i Málaga kommer att ta emot fler än 250.000 kryssningspassagerare mellan september och november 2024.

Kryssningsfartyg i Málaga hamn.
Málaga hamn. Foto: J. Erixon för Hej! Spanien.

Efter två månader av låg kryssningsaktivitet i staden förbereder hamnen i Málaga sig återigen för sin andra högsäsong, som pågår mellan september och november. Under de kommande månaderna tar hamnen emot totalt 150 kryssningsfartyg, de flesta i oktober och november.

Från april till juli tog hamnen emot 142.055 passagerare, som anlände på 98 kryssningsfartyg. Men resten av året kommer det att bli betydligt fler anlöp, hamnmyndigheterna räknar med nytt rekord.

Hamnens kajplatser kommer att ta cirka 250.000 kryssningspassagerare under de kommande tre månaderna. Med dessa uppgifter närmar sig hamnmyndigheten därmed sin uppskattning på en halv miljon passagerare år 2024. ”Det är ett bra år i allmänna termer för Málaga hamn, både på gods- och kryssningsnivå. Inom kryssningar började första kvartalet problematiskt med uppehåll av kryssningarna på grund av konflikten i Israel och Gaza. Det har inneburit lite färre passagerare, men innan årets slut är prognoserna att vi kommer att landa väldigt likt förra året”. Förklarar Carlos. Rubio, ordförande för Málagas hamnmyndighet.

Oktober och november kommer det flest fartyg.

Oktober och november blir månaderna med flest ankomster. Totalt väntas 49 stycken i oktober, medan 58 fartyg kommer i november. Under september kommer kryssningsaktiviteten att minska jämfört med tidigare, men det kommer trots allt 30 fartyg.

När högsäsongen är över väntas 13 kryssningar i december. ”Det har varit ett bra år i linje med återhämtningen. Totalt i år har det varit 300 ankomster och vi hoppas kunna nå 500.000 passagerare i år. 2025 kommer att bli ett riktigt viktigt år, säger Rubio.

Utvecklingen går mot lyxigare fartyg.

Som Carlos Rubio förklarar har kryssningspassagerarens profil förändrats under det senaste året. Och Málaga hamn tar emot fler och fler lyxkryssningar. ”Premiumsektorn fortsätter att vara standard för kryssningar. Utvecklingen de senaste åren har varit att vi har mer och mer premium och lyx i förhållande till det totala antalet”.

Carlos Rubio och Anja Erixon i samspråk.
Carlos Rubio och vår representant Anja Erixon i samspråk ombord på en av lyxkryssarna.

Under detta kvartal kommer exklusiva fartyg från lyxrederier att synas, vilket fortsätter den uppåtgående trenden inom denna typ av turism. Kryssningar tillhör exklusiva företag, som Star Clippers, SeaCloud, Grand Circle Cruise Line och MSC Cruises.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.