a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Tunnelprojektet Spanien – Marocko går vidare


Ett spanskt företag genomför en seismisk studie för den planerade tunneln mellan Spanien och Marocko som beräknas vara klar 2030.

Gibraltar sund.
Gibraltar sund.

Det är det spanska företaget för studier av fast telekommunikation över Gibraltar sund (SECEGSA) som skall utföra undersökningarna. För att kunna göra dessa har de nu gått ut med en anbudsinfordran för att hyra eller alternativt köpa fyra havsbottenseismometrar. Dessa instrument kommer att användas av den geofysiska avdelningen vid Real Instituto y Observatorio de la Armada (ROA) för en sex månader lång forskningskampanj, som värderas till cirka 469.000 euro.

Sedan 2010 har ROA och SECEGSA arbetat tillsammans för att övervaka seismisk aktivitet i Gibraltarsund och dess närhet. Deras pågående samarbete fokuserar på att upprätthålla ett seismiskt nätverk i regionen och analysera resulterande data.

Idén med en tunnel är över 40 år gammal.

Den ursprungliga idén att skapa en fast förbindelse mellan Spanien och Marocko dök först upp 1979 när kung Hassan II och kung Juan Carlos I undertecknade en gemensam deklaration för att utforska dess genomförbarhet.

År 1980 etablerades två offentliga enheter för att främja projektet: SECEGSA i Spanien och SNED i Marocko. Trots betydande investeringar under 1980-talet stannade framstegen utan några påtagliga resultat.

Först 2023 tog tunnelprojektet fart.

På senare tid har det dock skett en förnyad fart mot att förverkliga denna vision. Vi rapporterade om att det diskuterades vid ett högnivåmöte i Rabat i början av 2023. Därefter vid det 43:e mötet i den spansk-marockanska kommittén i april 2023 enades båda länderna om en treårig arbetsplan. I denna plan ingår en bedömning av genomförbarheten av att bygga ett geomekaniskt spaningsgalleri, som även skulle kunna tjäna telekommunikationsändamål.

Projektet innebär att man bygger två undervattenstunnlar, vardera 28 kilometer långa och når djup ner till 475 meter. Dessa tunnlar skulle förbinda Punta Paloma i Spanien med Malabata i norra Marocko. Vad det handlar om är järnvägstunnlar för höghastighetståg.

Tunnelprojektet Spanien - Marocko.

Nyligen genomförda studier av forskare vid SECEGSA har bekräftat projektets genomförbarhet, vilket tyder på att det skulle kunna slutföras och vara i drift i början av 2030, i tid för fotbolls-VM.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Historiskt fordon

Ändringar i lagen om historiska fordon

Trafikmyndigheterna i Spanien gör viktiga förändringar i bestämmelserna för historiska fordon som påverkar fordon som är 30 år eller äldre.