Tunnelprojektet Spanien-Marocko åter aktuellt

Projektet med en fast förbindelse mellan Spanien och Marocko vid Gibraltar sund startades redan för 40 år sedan.

Gibraltar sund
Gibraltar sund

Projektet togs nu upp till diskussion på det 12:e marockansk-spanska högnivåmötet som hölls förra veckan i Rabat. Det stod i fokus för samtal mellan marockanska ministrar för utrustning och vatten och för transport och logistik, Nizar Baraka och Mohamed Abdel Jalil, och Spaniens minister för transport och urbana program, Raquel Sanchez Jimenez.

Under samtalen åtog sig de två parterna att fastställa ett datum under de kommande dagarna för ett möte i den gemensamma kommittén, för att diskutera nästa steg angående projektet med undervattenstunneln mellan Spanien och Marocko. Som tidigare överenskommits skall den projekterade 28 kilometer långa tunneln ligga över havsbottnen i skärningspunkten mellan Atlanten och Medelhavet, på ett djup av 300 meter, och skulle länka samman Punta Paloma (Tarifa) med Malabata (Tanger).

Karta
Den planerade tunneln

Den spanske ministern beskrev projektet som ”strategiskt för Spanien och Marocko, såväl som för Europa och Afrika.” Även om projektet inte fanns med på högnivåmötets officiella dagordning, så har projektet varit högst levande i flera månader.

Det marockanska regeringsrådet godkände i november utnämningen av Abdelkabir Zhoud till generaldirektör för National Company for the Studies of the Strait of Gibraltar vid ministeriet för utrustning och vatten, ett steg framåt i det lovande tunnelprojektet. Företaget har till uppgift att samordna med det spanska företaget för studier av fast telekommunikation över Gibraltar sund (SECEGSA), för att ompröva det tunnelprojekt som skall förbinda Marocko och Spanien.

Den gemensamma kommittén tillsattes för att studera genomförbarheten av att länka samman de två kontinenterna redan 1979, ett projekt som påverkades i mer än ett skede av många faktorer, inklusive politiska och diplomatiska kriser.

Som en del av budgetförslaget för 2023 anslog den spanska regeringen 750 000 € till företaget, för att förbereda en ny studie med deltagande av ett tyskt företag som specialiserat sig på förberedelsestudier relaterade till maritima tunnlar. ”Även om beloppet inte är enormt är det en gest från den spanska regeringen och ett budskap om att projektet långt ifrån är bortglömt, och att framsteg görs för att göra det till verklighet trots svårigheten”, rapporterade den spanska tidningen Larathon.

Tunnel

Projektet handlar om en järnvägstunnel med två tunnelrör för enkelspåriga järnvägsförbindelser med en innerdiameter på 7,9 m. Mellan dem en trycksatt säkerhetstunnel med en diameter på 6 meter och med tvärgående passager var 340:e meter.

Izzedine Khresh, professor i statsvetenskap och internationella relationer vid Hassan II University i Casablanca, sa att utnämningen av en generaldirektör för National Company for the Studies of the Strait of Gibraltar är en signal från Marocko om dess önskan att återaktivera projektet och göra det till verklighet. Detta projekt har länge varit föremål för ett marockanskt-spanskt avtal och lovar betydande materiella och logistiska vinster för både länder och kontinenter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …