Tunnel till Marocko lagom till fotbolls-VM 2030

Tunnelprojektet som förenar Spanien och Marocko får nu nytt liv efter FIFA:s beslut att hålla VM 2030 i Spanien, Portugal och Marocko.

Gibraltar sund, tunnel Spanien Marocko
Gibraltar sund.

Tunnelprojektet som förenar Spanien och Marocko får nu nytt liv efter FIFA:s beslut att hålla VM 2030 i Spanien, Portugal och Marocko.

Hej! Spanien skrev om aktualiseringen av projektet med en fast förbindelse mellan Spanien och Marocko redan den 6 februari i år. Sedan dess har projektet gradvis tagit fastare form och det har även avsatts pengar från EU för ändamålet.

I juni enades Spaniens transportminister Raquel Sanchez och hennes marockanska motsvarighet, utrustnings- och vattenminister Nizar Baraka, om att återuppta studier för järnvägsförbindelsen. Detta var första gången på 14 år som projektet diskuterades officiellt på statlig nivå. Samma månad bekräftade Spaniens statliga tidning officiellt tilldelningen av 2,3 miljoner euro av europeiska medel till Spaniens transportministerium (SECEGSA) för för att uppdatera studierna relaterade till projektet. Då med avsikt att påbörja bygget runt 2030.

Gibraltar sund, som skiljer det kontinentala Europa från Nordafrika, mäter bara 14 kilometer på den smalaste punkten, med vattendjup på mellan 300 och 900 meter. Projektet ”Europe-Africa Gibraltar Strait fast link” involverar byggandet av en undervattenstunnel som rymmer en höghastighetstågslänk som förbinder Spanien och Marocko.

SECEGSA rapporterar att nya studier tyder på möjligheten att skapa en länk mellan Marocko och Spanien via en tunnel, vilket underlättar en tågförbindelse från Casablanca till Madrid. Slutförandet av projektet beräknas ta upp till fem år. Om denna uppskattning stämmer måste bygget påbörjas redan inom 1,5 år om tunneln ska vara klar innan fotbolls-VM startar. SECEGSA betonar att kontinuerlig forskning om initiativet pågår. Det utförs i partnerskap med ett spanskt företag som specialiserat sig inom samma område, enligt det spanska nyhetsmediet ”El Faro de Ceuta”.

Tunnelplanerna

Fixed Link-projektet genom Gibraltar sund har sitt ursprung i en gemensam spansk-marockansk deklaration daterad 16 juni 1979 i Fez. Underskriven av kung Hassan II av Marocko och kung Juan Carlos I av Spanien. Enligt olika källor, inklusive den spanska publikationen ”La Razón”, skall den föreslagna järnvägsförbindelsen sträcka sig över 42 kilometer. Detta inkluderar en 27,7 kilometer lång undervattenstunnel och en 11 kilometer lång underjordisk tunnel, totalt 38,67 kilometer.

Tunnelprojektet sträcker sig från Punta Paloma i Tarifa till Punta Malabata i Tangerbukten. Den når ett maximalt djup på 300 meter med en maximal lutning på 3 procent. Varje enkelspårig tunnel får en innerdiameter på 7,9 meter, och servicegalleriet mäter 6 meter i diameter. Tvärpassager med 340 meters mellanrum skulle förbinda de tre tunnlarna.

En intressant film om tunnelprojektet, på lättförståelig spanska.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …