Höghastighetståg planeras mellan Spanien och Marocko

Madrid – Casablanca med höghastighetståg kan vara en verklighet inom fem år enligt en nyligen genomförd utredning.

Tunnel mellan Spanien - Marocko för höghastighetståg.
Den planerade tunneln. Bild: Secegsa.

Planerna för förbindelsen med höghastighetståg mellan Marocko och Spanien under Gibraltar sund har tagit en betydande vändning. Med nya planer som skulle koppla samman Spaniens huvudstad direkt med Casablanca, finanshuvudstaden i Marocko.

Rapporter i medier tyder på att istället för att koppla ihop traditionella nav, syftar den reviderade planen till att koppla ihop den spanska huvudstaden Madrid direkt med Marockos ekonomiska kraftpaket Casablanca. Den preliminära restiden för resan mellan Madrid och Casablanca beräknas till cirka fem och en halv timme.

Källor indikerar att denna förändring i strategi kommer när Spanien, Marocko och Portugal förbereder sig för fotbolls-VM 2030. Med byggstart nästa år byggs förväntan på vad som kan bli ett centralt infrastrukturprojekt i regionen.

Det är den spanska föreningen för studier av fast kommunikation över Gibraltar sund (Secegsa), som sorterar under Spaniens transportministerium som har fått i uppdrag att leda projektet. Nyligen genomförda studier av Secegsa har bekräftat projektets genomförbarhet och räknar med en tidslinje på fem år.

Höghastighetstågen är inställda på att transportera passagerare mellan fyra stationer som spänner över båda länderna. Madrid kommer att fungera som den primära utgångspunkten, följt av ett stopp i Algeciras i södra Spanien. Efter att ha passerat tunneln under Gibraltar sund kommer tåget att göra ett stopp i Tanger innan det når sin slutdestination Casablanca.

Det fortfarande finns hemliga logistiska detaljer, som att slutföra designen och säkra finansiering av projektet. Men projektets framgång beror mycket på samarbetet mellan Spanien, Marocko och potentiella externa partners som EU. Projektet har uppmärksammats av flera internationella multilaterala organisationer, inklusive Arab Maghreb Unionen, Europeiska kommissionen, Barcelonaprocessen och Unionen för Medelhavet bland andra.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …