a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Väderprognos för vecka 39 – 2024

Veckan domineras av ett system med lågtryck och tillhörande regn i norr och ett högtryck i söder med uppehållsväder, sol och värme.

Solnedgång i Andalusien.
Nerja.

Lågtrycken i norr kommer in från nordväst vilket innebär mycket regn i hela norra delen av Spanien. Framförallt blir det Galicien som kommer att få riktigt kraftiga regn och en hel del blåst dessutom. Medan Medelhavskusten kan se fram mot en varm period med dagstemperaturer som stiger under hela veckan. Regnskurar kan sprida sig även till östra Spanien men i mindre omfattning, i söder blir det torrt och soligt.

Tisdagen den 24 september.

Väderprognos för Spanien den 24 september 2024.
24/9-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 24 september 2024.

I norr kommer ett inkommande lågtryck att sörja för att det blir blött och blåsigt, även Balearerna får mulet och blåsigt. Södra Spanien får växlande molnighet med höga slöjmoln, temperaturerna kryper där upp mot 30 grader på många platser. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr i övrigt lätta molnslöjor eller klart väder. Inga större temperaturförändringar, måttlig nordostlig vind.

Onsdag den 25 september.

Väderprognos för Spanien den 25 september 2024.
25/9-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 25 september 2024.

Det väntas kraftiga regn i Galicien och hela den nordvästra delen av landet får molnigt och regn. Dagstemperaturerna stiger överlag framförallt längs med Spaniens ostkust. Kanarieöarna: Växlande lätta moln på de största öarna, för övrigt klar himmel. Inga temperaturförändringar, svag till måttlig nordostlig vind.

Torsdag den 26 september.

Väderprognos för Spanien den 26 september 2024.
26/9-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 26 september 2024.

I norra och centrala Spanien dominerar ett lågtryck som har kommit in från nordväst och ger mulet väder och regn som även kan bli kraftigt. Molnen sträcker sig även bort till ostkusten och Balearerna men bör inte nå södra Spanien. Temperaturerna bör enligt statens meteorologiska byrå Aemet fortsätta att stiga i sydost och på Balearerna. I delar av Murcia kan temperaturerna eventuellt även nå sommarlika 33 grader. Kanarieöarna: Molnighet ungefär som under onsdagen. Små temperaturförändringar förutom lite stigande temperatur i det inre av öarna. Svag till måttlig nordostlig vind som kan ha enstaka hårda vindbyar i nordväst och sydost.

Fredag den 27 september.

Väderprognos för Spanien den 27 september 2024.
27/9-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 27 september 2024.

I norr blir det fortsatt ostadigt väder med regnskurar och även åska i framförallt Pyrenéerna. Nordöstra Katalonien kan få intensiva regnskurar. I sydost och på Balearerna blir det mulet och en viss möjlighet till regnskurar. Temperaturerna sjunker något både på fastlandet och på Balearerna. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr med möjliga lätta regnskurar som kan vara kraftigare på Teneriffa. Varmare utmed kusterna och svalare i inlandet, passadvind.

Lördag den 28 september.

Väderprognos för Spanien den 28 september 2024.
28/9-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 28 september 2024.

Nu stabiliseras vädret i princip i hela Spanien. Det blir växlande molnighet, mest moln förväntas i den norra tredjedelen av landet. Nederbörd väntas i östra Kantabrien, i Pyrenéerna och Kataloniens kust. Men skurar kan även uppträda på Balearerna, runt Murcia och Gibraltarsund. Temperaturerna sjunker i norr och i öster och stiger i väster, svag frost förväntas i Pyrenéerna och västra Kantabriens berg. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr, möjligen lätta regnskurar generellt på öarna, framförallt på Teneriffas inland. Temperaturerna sjunker något på öarnas inland.

Söndag den 29 september.

Väderprognos för Spanien den 29 september 2024.
29/9-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 29 september 2024.


Med en rätt stor osäkerhetsfaktor så förväntas ett högtryck parkera sig över större delen av Spanien. Men längst i norr och utmed Medelhavet lär det ändå bli intervaller med moln, nederbörd är inte utesluten i Katalonien och i sydost. Kanarieöarna: Måttlig passadvind och oförändrade temperaturer.

Relaterat till vädret i Spanien:

Spanien lanserar app som visar luftkvaliteten.
Temperaturens betydelse för lyckan.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.