a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Järnvägsförbindelser mellan Spanien – Portugal öppnas.

Efter många turer är regeringarna i Spanien och Portugal nu överens om att integrera de båda ländernas järnvägar med varandra.

Portugisiskt tåg i Lissabon, Portugal.
Portugisiskt tåg typ 2300/2400 vid Lissabons järnvägsstation Rossio. Foto: Fábio Gregório, CC.

Det är beslut som har varit efterlängtade under många år och vad som uppenbarligen har skyndat på det är förberedelserna inför fotbolls VM 2030.

Vad som nu har hänt är att infrastruktur- och bostadsminister Miguel Pinto Luz har meddelat att den portugisiska statliga tågoperatören CP (Comboios de Portugal) nu får trafikera Spanien. CP kommer att certifieras för att integreras i det spanska järnvägssystemet som en del av en internationaliseringsstrategi. På motsvarande sätt så förbereder sig nu den spanska motsvarigheten Renfe för att verka också i Portugal.

Enligt de initiala planer för järnvägstjänster som förvaltas av CP kommer dessa att fungera internationellt och för både allmän trafik och höghastighetståg. Den första delen som integreras är redan under planering, det är trafik mellan Portugal och A Coruña i Spanien. De båda länderna är övertygade om att detta samarbetet kommer att ge stora ekonomiska fördelar för alla parter.

Spanien och Portugal samarbetar för att slå samman järnvägstjänster inför fotbolls VM 2030.

Som en utlöpare till detta avtal har Renfes president Raúl Blanco i Spanien och motsvarande president Pedro Moreira från CP i Portugal också medgett att de samarbetar för att transportera fans under VM 2030. Detta kommer att diskuteras mellan båda länderna och Marocko vid ett möte på Renfes högkvarter i Madrid. Med tanke på den nuvarande utvecklingen av transportförbindelser mellan Spanien och Portugal lovar båda länderna att förbättra kommunikationen mellan de två länderna under VM. Samt att optimera transportmetoder och erbjuda hållbara alternativ för fansen under hela sportevenemanget. Marockos medverkan är intressant och beror främst på planerna att även ha en järnvägstunnel klar mellan Spanien och Marocko lagom till VM.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.