Spanien har valt ut arenorna för VM 2030

Spanien har valt ut tio arenor för fotbolls VM 2030, dessutom siktar landet på att säkra rätten till en elfte stadium, enligt Mundo Deportivo.

Wanda Metropolitano i Madrid.
Wanda Metropolitano i Madrid.

För tre veckor sedan skrev vi en artikel om vilka arenor som kandiderar för fotbolls-VM 2030, nu har det utkristalliserats 10 arenor. Samt fem städer som får konkurrera om att eventuellt bli nummer elva.

  • Santiago Bernabéu i Madrid
  • Nya Camp Nou i Barcelona
  • Wanda Metropolitano i Madrid
  • RCDE Stadium i Barcelona
  • La Cartuja i Sevilla
  • San Mamés i Bilbao
  • Riazor i A Coruña
  • La Rosaleda i Málaga
  • La Romareda i Zaragoza
  • Nuevo Mestalla i Valencia

Kandidatstäder för den eventuella elfte arenan.

Dessa är Vigo, San Sebastian, Murcia, Huelva och Gran Canaria. Dessa platser valdes till en början inte bland de primära arenorna. Därför att Gran Canaria är en ö, Vigo förlorade mot en annan galicisk stad La Coruña och San Sebastian blev överröstad av Bilbao.

Det har också avslöjats att Valencia och Zaragoza har beviljats värdrättigheterna, beroende på klubbarnas engagemang i förbättringar av infrastrukturen.

Dessutom kommer VM 2030 att arrangeras på fyra arenor i Marocko och tre arenor i Portugal. Turneringens final kommer troligen att äga rum på Santiago Bernabéu. Även om Marocko också kandiderar för finalen i en planerad ny jätteanläggning i Benslimane utanför Casablanca. Den anläggningen som skall bli Afrikas största fotbollsarena och den näst största i världen skall vara färdig 2028.

Marocko erbjuder en spektakulär stadium, språket är franska men bilderna talar för sig själv:

Algarve i Portugal aspirerar på att bli en träningsbas.

Algarve hoppas att vara en del av VM även om de inte är värd för några matcher. Något de inte kan eftersom de inte har någon stadium som har tillräcklig publikkapacitet för det.

”I den södra delen av landet finns det flera utbildningscentra som har de nödvändiga förutsättningarna för detta ändamål, Algarve garanterar närhet till den spanska gränsen och Marocko, vilket kan vara en fördel. Enligt ett uttalande från Algarve Municipalities Association (AMAL)” som släpptes i går.

I ett tal till sporttidningen O Jogo sa AMAL-chefen António Pina att ”regionen har flera sport- och hotellanläggningar som tar emot klubbar och landslag från hela världen året om.

”Förutom de utmärkta strukturella förhållanden som erbjuds dem, har de en fördel gentemot andra regioner, vilket är (Algarves) goda väder och erfarenhet av att vara värd.” Han citerade också exemplen från Vila Real de Santo António Sports Complex och Algarve Stadium, den senare byggd speciellt för EM 2004.

Estádio do Algarve, Faro, Portugal.
Estádio do Algarve, Faro, Portugal.

 Photo: Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0

”Utmaningen vi ställer till regeringen och förbundet är att det finns förutsättningar för flera lag som har matcher i Portugal, Spanien eller till och med Marocko att genomföra sina tränings- och förberedelsespel i Algarve”, tillade Pina.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …