a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Ett stort spanskt turistmål har akut brist på busschaufförer

En av Spaniens öar står inför ett allvarligt problem eftersom antalet busschaufförer minskar och lämnar befolkning och turister utan transport.

En buss som körs av en busschaufför på Mallorca, Spanien.
Förare sökes. En buss på Mallorca, foto: Andreas Trojak, CC.


Direktören för Balearernas transportförbund (FEBT), Rafel Roig, har uttryckt stor oro över det snabbt minskande antalet bussförare på Mallorca. Han hävdar att transportsektorn kommer att ha ”allvarliga problem” om ingen förändring görs.

Rafael Roig


Rafael Roig uppskattar att som situationen är för närvarande behövs det ytterligare 200 förare för att hålla tjänsten igång på en bra nivå. Med antalet nuvarande förare som kommer upp i pensionsåldern kan situationen till och med förvärras under de närmaste åren.

Höga kostnader för busskörkort i Spanien.

Kostnaden för att skaffa ett D-körkort för busschaufförer är orimligt dyrt, med en kostnad på 4.000 €, dessutom tillkommer kostnader för specifika kurser. Detta leder till att färre vill bli förare då priset helt enkelt är för högt. Som det har skrivits om i Majorca Daily Bulletin så ”avskräcker detta många från att arbeta i sektorn eftersom det innebär en betydande ekonomisk utgift.”

Att ta ett busskörkort är särskilt svårt för unga människor, eftersom de vanligtvis inte har tillräckligt med pengar för det. Ett fåtal företag erbjuder en förskottsbetalning för körkortet för att sedan dra av detta över tid från förarnas lön. Roig medger dock att detta inte är särskilt övertygande med tanke på att siffran fortfarande i slutändan betalas av föraren. Problemet har blivit så akut att regionalregeringen överväger att ge bidrag för att finansiera körkorten.

Ett EU problem.

Roig har också uttryckt att frågan är ett europeiskt problem snarare än unikt för Balearerna, där federationen har bett EU att komma överens om en ordentlig förändring. Förbundet begärde att B-körkortet som gäller för att köra bil plus en säkerhetskurs för att kvalificera sig för att köra bussar med färre än 16 platser skall räcka. EU har enligt uppgift ännu inte svarat på denna begäran.

Det finns fler anledningar till bristen på busschaufförer.

De höga levnads- och boendekostnaderna på Mallorca avskräcker många från att flytta ut till Mallorca eller Balearerna överhuvudtaget. Bostadskrisen har varit en av de frågor som har dominerat och genererat mängder med protester i somras. Demonstranterna har skyllt de höga levnadskostnaderna på överturism och den stora ökningen av semesteruthyrning. Men på Mallorca finns det faktiskt också protester mot protesterna.

Det har varit brist på både buss- och lastbilschaufförer en längre tid i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.