Spanien rekryterar 26.000 marockanska chaufförer

Spanien har ett akut behov av buss- och lastbilschaufförer och rekryterar nu 26.000 chaufförer från Spaniens södra grannland Marocko.

Lastbilar behöver chaufförer
Fler chaufförer behövs i Spanien.

Det har ända sedan pandemins slut varit en stor brist på arbetskraft inom transportsektorn i Spanien. Spanska företag har länge försökt rekrytera utländska förare särskilt då från Schweiz, Monaco och Andorra. Transportsektorn har vänt sig till regeringen för hjälp, något vi skrev om i en artikel den 1 december 2023.

Regeringen har hörsammat transportsektorn.

Den spanska regeringen har ratificerat ett avtal om utbyte av körkort mellan de två grannländerna. Tidigare krävde de spanska myndigheterna att marockanska förare skulle klara teoretiska och praktiska prov för att få köra tunga fordon i Spanien. Men nu får marockanska förare köra på spanska vägar utan att behöva konvertera dem.

Under sitt senaste besök i Marocko ratificerade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, officiellt ett avtal om utbyte av körkort mellan de två länderna, som ett erkännande av det trängande behovet av arbetskraft inom vägtransportsektorn i Spanien.

Enligt torsdagsupplagan av den marockanska dagstidningen ”Al Ahdath Al Maghribia (الأحداث المغربية,)” har föreningen för lastbilsägare i Spanien meddelat sin avsikt att rekrytera 26.000 professionella marockanska förare.

Enligt publikationen kommer detta avtal att bidra till att förbättra arbetsvillkoren för professionella marockanska förare. Särskilt i en så blomstrande sektor som kommersiella transporter mellan Marocko och Spanien. Transporterna involverar passagerare, varor som jordbruks och livsmedelsprodukter samt andra dagliga kommersiella utbyten. Hundratals internationella lastbilar passerar varje dag genom hamnen i Tanger Med på väg till flera spanska hamnar. Detta avtal om hanteringen av körkort är därför av stor strategisk betydelse för båda länderna.

Avtalet innebär inte att företagen har slutat söka chaufförer från andra länder, det finns ett stort behov att fylla. Framförallt är det enkelt för chaufförer från EU-länderna att söka.

En kort video från Pedro Sánchez senaste besök i Marocko där han togs emot av kung Muhammad VI av Marocko:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …