a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Guardia Civil har beslagtagit 98 stulna lyxbilar

Guardia Civil i Spanien har framgångsrikt krossat ett nätverk med biltjuvar och återtagit 98 lyxbilar samt gripit 66 medlemmar av nätverket.

En av de stulna lyxbilarna.

De stulna fordonen uppgavs vara värda över 6 miljoner euro och har kommit främst från EU-länder inklusive Tyskland, Italien, Spanien, Portugal, Nederländerna, Bulgarien, Frankrike, Italien, Danmark, Österrike eller Belgien. Men även från länder utanför EU (Storbritannien och Förenade Arabemiraten).

Utredningen inleddes redan 2022 när den centrala trafikutrednings- och analysgruppen för Guardia Civil upptäckte några märkligheter under kontroller och användning av bedrägliga dokument från bilarna användes för att legalisera de stulna fordonen. Europeiska polisenheter och Guardia Civil samarbetade för att gå till botten med detta. De upptäckte då att bilarna skickades till Spanien efter falsk legalisering. Väl i Spanien användes falsk identifiering för att skaffa falsk ITV (bilbesiktning), innan den registrerades hos trafikverket. För att därefter säljas via nationella och internationella försäljningsplattformar.

Det är inte bara falsk identifikation som har använts utan även fordonsregistreringar har ändrats, framför allt sådana från utanför EU som ändrades till europeiska. Guardia Civils centrala trafikutredningsgrupp, med stöd från den tekniska rättspolisenheten och den europeiska gränsmyndigheten Frontex, låg bakom operation ”Suspicio”.


De gripna 66 personerna har nu åtal att vänta för en rad olika brott. Bland annat stöld, urkundsförfalskning, smuggling samt för att tillhöra en kriminell organisation. Med tanke på att påföljderna adderas i Spanien så är det höga böter och mycket långa fängelsestraff som väntar. Men en liten tröst för de gripna är att i Spanien släpps man vanligtvis ut från fängelset efter 30 år. Oavsett om man har lyckats dra på sig en dom på 150 år (vilket inte är ovanligt).

Mer om bilstölder och biltjuvar:

Bilstölder ökar i Spanien, en region sticker ut.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Renfe lokaltåg i Madrid

Gratis allmän kollektivtrafik upphör vid årsskiftet

De mycket förmånliga rabatterna som i många fall gör kollektivtrafiken helt gratis i Spanien upphör den 31 december 2024 för de flesta.