a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

En varning har utfärdats för vissa eurosedlar

Semesterfirare i Europa varnas för att vissa eurosedlar kan vara svåra att använda och därför bör undvikas eller växlas in på bank.

Stora eurosedlar förknippas ofta med svarta pengar.

Svenskar i allmänhet är vana vid att i fösta hand använda elektroniska betalningssätt, swisch eller kortbetalning. Men i Spanien och i flera andra europeiska länder är det fortfarande mycket kontanthantering och ibland är det det enda som accepteras.

Denna artikeln är skriven utifrån en spansk horisont, men är i princip aktuell i hela Eurozonen.

Även om du är en erfaren besökare på det spanska fastlandet, Kanarieöarna eller Balearerna kanske du inte är medveten om några viktiga förändringar som kan få dig att inte kunna betala.

Undvik 500-eurosedlar.

För det första, undvik att ta ut eller acceptera 500-eurosedlar när du växlar valuta. Dessa stora lila sedlar avskaffades officiellt av Europeiska centralbanken och Spaniens centralbank 2016, men ett litet antal finns fortfarande i omlopp. Även om de fortfarande är lagliga betalningsmedel har de blivit allt svårare att spendera. Många företag i Spanien vägrar nu att acceptera sedlarna på grund av deras höga värde och koppling till kriminell verksamhet. Om du får en 500-eurosedel är rådet att be om mindre valörer istället. Eller alternativt ta med den till en bank för att växla in den.

Gamla och skadade 50-eurosedlar.

50-eurosedlar.

Spaniens centralbank börjar också fasa ut gamla och skadade 50-eurosedlar, med början i juli 2025. Åtgärden är en del av en säkerhetsuppgradering som syftar till att minska bedrägerier under den hektiska sommarsäsongen. Detta innebär att slitna, trasiga eller blekta sedlar kan avvisas av kassörer, särskilt i turisttäta områden. För att undvika pinsamhet i kassan, kontrollera dina sedlar innan du lämnar växlingskontoret eller bankomaten.

Om du får en skadad sedel kan du växla in den på valfritt filialkontor hos Spaniens centralbank eller hos utvalda partnerbanker. Se bara till att ta med giltig legitimation, till exempel ett pass, som bevis på vem du är. Tänk på att förfalskade eller avsiktligt skadade sedlar inte kommer att ersättas.

Mynt på 1 – 2 cent.

Småmynt, euro cent.

Det finns också en växande trend i eurozonen att fasa ut 1- och 2-centsmynt. Den där burken med kopparmynt du har samlat på dig kanske du bäst bör använda förr snarare än senare. Irland, Belgien och Italien har redan slutat prägla småmynt och avrundar kontantbetalningar uppåt till närmaste fem cent. Andra länder överväger att följa efter. Så om du har ett lager småmynt liggande kanske du bör spendera dem på en glass eller en snabb godbit under din nästa resa, innan de blir föråldrade.

Generellt i Eurozonen.

Om du reser till Spanien eller annat Euroland i år är det viktigaste att välja mindre valörer när du växlar kontanter. Samt att kontrollera dina sedlar för skador och kontrollera med din bank eller valutaleverantör om de senaste uppdateringarna. Och kom ihåg att även om kontanter generellt sett är en säker backup är det viktigt att vara medveten om dessa ändrade regler, så att du inte oavsiktligt hamnar i en situation där du inte kan betala.

Hur man betalar och får betalt i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Se också

Laddning av elbil.

Spaniens laddningsinfrastruktur för elbilar stärks

Spaniens allmänt tillgängliga laddpunkter för elfordon har ökat kraftigt, men en mycket stor del av dem har ännu inte tagits i drift.