Semester – blotta ordet skapar förväntningar, stora förväntningar, lockande
förväntningar. Äntligen är det dags för den välbehövliga vilan, för resorna, för böckerna, för sol och bad, för bryggdanserna, för sommarstugan, för hängmattan, och för allt som man inte hinner med annars.
Oavsett hur du väljer att spendera din semester är det viktigt att göra det som känns bäst för dig själv och att verkligen ta tillfället i akt att koppla av och ladda batterierna inför kommande arbetsveckor och vardagslivets bekymmer och strävanden.
Att ta steget från bråda arbetsdagar rakt in i semesterdrömmen kan också kräva sin man eller kvinna. Övergången innebär att ingrodda vanor bryts och förändras till nya för en tid, vilket för vissa kan innebära svårigheter som både oroar, stressar och förstör de goda föresatserna inför ledigheten.
Förväntningarna skapar dessutom i sig stress. I de flesta fall förvisso en positiv stress, men även de mest lockande förväntningar kan ibland förvandlas till besvikelser, gråt och tandagnisslan när planerna spricker på grund av händelser som ligger utanför din egen kontroll. När vädret inte blir som du föreställt dig, när saker går sönder och när sjukdomar, olycksfall och skador händer. Ser du inte upp, så kan halva semestern gå åt för att anpassa både kropp och själ till de fria och lata dagarna.
Semestern är en lysande möjlighet till återhämtning, avkoppling och för att återerövra lusten att fortsätta framåt genom livet. Låt den inte bara rinna iväg utan att den förvandlas till just det.
Några förberedelser kan därför vara på sin plats. Det är förmodligen det bästa du kan göra för att säkerställa att semestern blir just ”semester” med allt vad det innebär av nyfunna krafter, ny lust och nya upplevelser.
Här ska du få några enkla tips om vad du själv kan göra. Kanske kan de hjälpa till att göra årets semester till en att minnas – även långt in i december…
1. Börja semestern redan veckan innan…
Med det menas INTE att du skall ”lägga av” och sluta jobba en vecka innan det är dags! ! Att börja semestern veckan innan innebär att du under den sista arbetsveckan avslutar dina uppgifter på ett sådant sätt att du känner att du kan lägga jobbet åt sidan. Detta innebär under inga som helst omständigheter att du ska försöka ”jobba in” semestern innan.
Att avsluta jobbet kan innebära att göra klart vissa uppgifter men det kan också innebära att vissa uppgifter förbereds, så att de kan skjutas upp till efter semestern. Gör en lista över de uppgifter som bör vara helt klara innan och en lista för de uppgifter som du ska ta tag i efteråt.
2. Dags för ännu en lista…
En ny lista över saker som du inte har haft tid att göra hemma men som du
eventuellt har tänkt att stöka undan under dina semesterveckor. Skriv ner allt som du
tycker att du borde göra nu, när du äntligen ska få litet tid över. Stryk sedan bort minst hälften!
Har du inte gjort dessa saker tidigare, så är det knappast livsnödvändigt nu heller. För övrigt så lär det komma ett och annat regnigt veckoslut efter semestern, som gjort för de uppgifter som du nu har strukit.
Ge dig istället ordentligt med tid för de uppgifter som blir kvar. Du kommer att kunna göra dem utan stress och med mera lust. Och det är ju det som semestern är till för. Eller hur? För att kunna göra saker i lugn och ro, i din egen takt och för du har lust. Saker som det känns bra, kul och avkopplande att göra.
3. Dags att bara vara lllaaaatttt!
Se till att vila mycket under de första semesterdagarna. Det skapar ännu mera lust att göra sådant, som du tycker om att göra. Vila skapar nämligen så småningom både ett behov av och lust att vara aktiv. Precis som det omvända. Aktivitet skapar ett behov av och lust att vila. Det är helt enkelt vårt naturliga och återkommande cykliska förhållande i livet.
Sov länge. Ligg i skuggan eller i solgasset på stranden med en bra bok. Lyssna på musik. Träna avslappning. Glöm klockan. Du har ingen brådska. Sov när du känner för det. Ät när du är hungrig.
Att skapa tid för sådant som du tycker om, handlar egentligen om en enda sak – att prioritera sådant som du tycker om och känner inuti att du behöver.
4. Dags att leva och uppleva
Kasta dig bara rakt in i nya upptåg och upplevelser. Se dig omkring. Jag törs garantera att det händer mycket både i sommar-Sverige och i Spanien.
Kanske lockar en tur med bilen någonstans där du inte har varit förut.
En tåg eller båtresa med barnen kanske? Är du lycklig ägare till en motorcykel? Ut och glid!
Båten, kanoten, flotten…? Om befinner du dig någonstans längs den spanska kusten – hav och stränder är alltid nära och det finns både sjöar och floder här också.
Plocka fram och damma av cykeln. Sverige har många vandringsleder.
Så har även Spanien. De finns där du bor också. Spanien är faktiskt mycket mer
än bara stränder, sol och bad, restauranger, barer och diskotek. Här finns en enastående natur.
Och räcker inte Sverige eller Spanien till, Danmark, Norge och Finland ligger nästgårds…och Portugal.
Ut och lev och upplev bara. Det är du sannerligen värd.
5. Dags för lek
När spelade du boule på stranden med grannen senast?
En pokerkväll kanske?
Kurragömma med alla ungarna i kvarteret kommer att bli populärt. Se till att få med andra mammor och pappor också.
Har du simmat naken i havet mitt i sommarnatten med en fackla mellan tänderna någon gång? Ta med dig makan eller maken också… Brukar ni förresten gå hand-i-hand nuförtiden?
Glöm naturligtvis inte heller ungarna – åk med själv till vattenparken eller på andra äventyr.
Lek, bara lek… Din tid är nu.
Ha en underbar semester!
Vill man ha sol på sin semester, så finns här några tips:
Europas soligaste resmål utvalda.