Har du fått in vatten i örat?

Vad gör man? I den spanska värmen är många av oss in och ut ur poolen eller havet hela dagen för att svalka sig. Då händer det ibland att vatten kommer in i mellanörat vilket ger en obehaglig känsla, nästan som en propp i örat och du får sämre hörsel.

I den spanska värmen är många av oss in och ut ur poolen eller havet hela dagen för att svalka sig.
Då händer det ibland att vatten kommer in i mellanörat vilket ger en obehaglig känsla, nästan som en propp i örat och du får sämre hörsel.
Ofta räcker det med att man lutar huvudet i olika riktningar för att vattnet ska rinna ut. En typisk syn på stranden är en person i badmundering som hoppar runt på ett ben med huvudet på sniskan, och det hjälper ofta.

Här kommer några fler tips för den som fått in vatten i örat:

1. Gnugga örat samtidigt som du drar ner örsnibben, lutar huvudet nedåt och skakar lite.

2. Lägg dig på sidan på en handduk med det blockerade örat nedåt, vattnet brukar sakta men säkert rinna ut av sig själv inom 5 minuter.

3. Luta huvudet sidledes med det drabbade örat nedåt, sätt handflatan emot örat för att skapa ett vaccum tryck när du pressar emot och frigör snabbt.

4. Att tugga tuggummi kan också hjälpa.

5. Prova Valsalva-manövern och skapa ett tryck som öppnar öronkanalerna. Ta ett andetag, stäng munnen, höll för näsan och från lungorna tryck ut luft mot näsan.

6. Använd en hårfön på lägsta nivå och temperatur. Håll apparaten 30 cm från örat och dra örsnibben neråt. Gör korta rörelser mot och ifrån örat men var försiktig så att det inte blir för varmt.

Det finns såklart också en del husmoderstips där olika blandningar av alkohol, olja, vinäger används men om ovan nämnde relativt enkla metoder inte fungerar, rekommenderar vi ett besök till en vårdcentral eller läkarklinik.

Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …