a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Pelargonior i långa banor

Vid den här tiden på året blommar det för fullt här i Spanien! Om man besöker en handelsträdgård blir man nästan ”ögonbedövad” av allt som blommar i de mest fantastiska färger. Och visst vill man ha både grönt och färg omkring sig!

Pelargonior i olika färger.

Bland alla plantor som finns att välja på står pelagoniorna ut, de finns i många varianter och färger, och är nog den allra vanligaste plantan som följer med hem. Det är inget konstigt med det, det är en lättskött planta och ger en blomning som varar länge. Om man har besökt Córdobas vackra patior så förstår man spanjorernas förkärlek till just pelargonian.

Pelargonsläktet (Pelargonium) är ett släkte i familjen näveväxter, i dagligt tal används pelargonior, pelargonier eller pelargoner. Släktet har fler än 250 arter, de flesta finns i södra Afrika, men också i Medelhavsområdet och Australien för att nämna några platser. Flera av dessa arter och hybrider har vi som krukväxter. En hybrid är en korsning mellan två arter. Säger man en sort är det en framodlad variant, men det kan också vara en spontanmutation. Det kan ske på ett skott på en pelargon man har hemma i köksfönstret. Bryt av den och plantera, så har man en ny sort!

Om man har besökt Córdobas vackra patior så förstår man spanjorernas förkärlek till just pelargonian.

Patio med pelargonior.
Foto: Shutterstock.

ZONALPELARGON Pelargonium, hortorum

Zonalpelargon, Pelargonium hortorum.

Detta är en grupp hybrider som har ett komplext ursprung med flera inblandade föräldraarter. Hit hör många av de vanligaste sorter som vi har som krukväxter. Till exempel den kända ”svenska” sorten Mårbacka med sin väldigt vackra mjukt ljusrosa blomställning. Om den är svensk eller inte
tvistar de lärde om. Vacker är den i alla fall!

Zonalpelargonen tycker om ordentligt med plats, jämn vattning och näringsrik jord. Den trivs i sol och värme. Här i Spanien finns den ofta i rabatter där den blommar i överflöd.

Inom gruppen zonalpelargon finns det ganska många undergrupper. Dessa undergrupper delas in efter storlek, utseende och antal kronblad. Det gemensamma är bladen och stammen som är lite håriga och att bladen oftast har en zon i mitten, i en avvikande färg. Ibland kan denna zon vara i en ring- eller hästskoform. Inom gruppen kan man hitta pelagonior som inte alls liknar Mårbacka-sorten. 

HÄNGPELARGON Pelargonium peltatum

Hängpelargon, Pelargonium peltatum.

Hängpelargon är precis som namnet säger en art i släktet Pelargonium. Det är garanterat den vanligaste balkongdekorationen här i Spanien. Och man kan inte annat än att bli imponerad av dessa fantastiska balkonger med otroligt stora hängande pelargoner i de mest fantastiska färger. Som med de flesta pelargonior finns det en mängd olika sorter av hängpelargonior. 

Bortsett från dess hängande växtsätt är det bladen de har gemensamt. De är femflikiga och påminner till formen om murgrönans blad. Bladen är lite glatta på ytan och man kan nästan tro att det är en suckulent. Där är det slut på likheterna. Bladen finns i flera färger (!). Olika gröna nyanser, ibland med en kant i avvikande färg, till och med rosa, ibland med nervbandsmosaik! 

Blommorna hos hängpelargoner kan vara enkla, halvdubbla eller dubbla. Vanligast sitter det ca 8 blommor i varje flock. Färgerna kan variera från helt vitt, ljust lila och rosa till starkare rosa, orange och röda färger. Även mörkt purpur och vinröda blommor finns.

Hängpelargonen är lättskött och blommar hela sommaren. Den vill ha näringsrik och väldränerad jord. Den trivs i direkt sol. Tänk på att inte övervattna den.

PELARGONIUM SIDOIDES

Pelargonium sidoides.
Foto: Shutterstock.

Detta är en vacker vildväxande pelargon från södra Afrika. I Sverige har den det fantasilösa namnet Mörk pelargon. De enkla blommorna sitter på långa stänglar eller stjälkar och är mörkvioletta. Bladen är grå, lite ludna och runda. 

Vad som gör denna skönhet lite speciell är att dess rot används till att utvinna ett extrakt som använd som naturmedicin eller snarare som hälsokost. Extraktet innehåller vitamin C, mangan och koppar och sägs ”bibehålla immunförsvaret” vad nu det betyder. Flera studier har också gjorts för att utröna om extraktet har antiinflammatoriska egenskaper mot luftvägsinfektioner. Studierna visar på positiva effekter om man använder extrakt från Pelargonium sidoides i flytande form med inte som tablett. Studierna har dock lågt bevisvärde.

PELARGONIUM GRANDIFLORUM

Pelargonium grandiflorum.

Detta är en art som är både spektakulär och väldigt tålig. Den är buskformad och blommar med stora blomställningar, precis som namnet säger. Det spektakulära är färgerna, blommorna är ofta tvåfärgade, kombinationer kan till exempel vara rosa/vitt,  magenta/bourgogne, rosa/djupt lila. Själv har jag en rosa-vit och en planta i två toner av purpur.  

Det är bladen som skiljer även denna art från de som är nämnda här ovan.  Bladen är flikiga och kanterna har ett oregelbundet utseende.  De är krökta, lite skålformade för att fånga upp vatten för att på så sätt låta vattnet glida ner tills det når mitten av plantan.  Färgen på bladen kan dock variera.

Pelargonium grandiflorum passar väldigt bra utomhus här i Spanien. Den tål mycket sol och värme och får gärna torka ut mellan vattningar. För mycket vatten och rötterna kan ruttna och då dör plantan. Blomningen är på våren och en bit in i sommaren. Därefter kan den klippas ner ganska hårt.

DOFTPELARGON

Doftpelargon

Detta är i princip en påhittad grupp av pelargonior med den enda gemensamma egenskapen att de doftar från bladen eller blommorna. Värt att nämna är dock några som till exempel Rosengeranium (Pelargonium graveolens). Detta är en gammaldags krukväxt som också kallas Doktor Westerlunds hälsoblomma eller doftgeranium. Den påstods rena luften och rekommenderades förr som en sovrumsblomma. Den doftar ros och citron. Rosengeraniums blad är ätliga och kan användas som smaksättning i bakverk, i te och i kryddsmör. 

En annan doftpelargon som många här i Spanien har är Citronella (Pelargonium citrosum). Den används för att mota bort mygg, men det är tveksamt om den faktiskt hjälper speciellt mycket.

Doftpelagoner finns med en mängd olika dofter; ros, cederträ, pepparmynta, kanel, ingefära mm.

Pelargoner i långa banor med beskrivande namn:

Brokbladiga, Fågeläggs-, Äggskals-, Kaktus, Miniatyr, Nejlik, Rosenknopps-, Stjärn, Tulpan, Kokos, Hästsko, L’elegante,  Rio Grande, Apricot queen, Crocodile, Aristo, Bermuda, Candy Flowers, Elegance…

Hur man planterar om sina Pelargoner:

P.s Det finns andra blommande plantor.


Anja Erixon

Bosatt i Spanien sedan sommaren 2001. Arbetar med försäljning och tycker om djur och natur. Uppskattar en god hemlagad middag med ett glas rött till.

Läs också

Sierra Nevada.

Snart öppnar vintersportparadiset Sierra Nevada

Spaniens och Europas sydligaste vintersportparadis öppnar inom några få dagar och bokningar av boende både i Pradollano och Granada är i full gång.