Storslagna Córdoba

Trädgårdar, Alcázar de los Reyes, Córdoba.
Underbart vackra
trädgårdar omgärdar
Alcázar de los Reyes.
Foto: Shutterstock.

I HJÄRTAT AV ANDALUSIEN · DEL 2

Vi lämnar Baeza med massor av positiva intryck och styr kosan vidare mot Córdoba.
Historiskt viktiga Córdoba var centralorten för styrande emirer och kalifer under flera hundra år från mitten av 700-talet. Inte undra på att staden bjuder på mycket att se.

Färden går längs väg A4 från Bailén ner till Córdoba och landskapet är förhållandevis grönt även såhär på sensommaren. I närheten rinner floden Guadalquivir på sin väg ner till Sevilla och vidare till utloppet i Cádiz-bukten och vi korsar floden vid flera tillfällen.

Väl i Córdoba hittar vi till hotellet NH Córdoba Califa nära Paseo de la Victoria och parkerar bilen i deras garage. Det är inte första gången som vi är i Córdoba och vi har valt att bo mitt mellan Mezquitan och shoppingdistrikten, inte alltför nära de stora turiststråken. Det är alltid mycket turister i stan, så även mitt i smällheta augusti. Härifrån är det bekvämt gångavstånd både till Mezquitan och shoppingdistriktet. Jag vill föreslå att ni läser på om Córdoba innan ni reser hit för att om möjligt välja ut det ni helst vill se. Det finns så otroligt mycket fint här i staden.

Ett måste!

Att se Mezquitan och Katedralen, promenera över den romerska bron och besöka Alcázar de los Reyes kan vara tillräckligt för en dag och måste ses. Allt ligger lättillgängligt nära varandra vid floden. 

Den romerska bron, Córdoba.
Den romerska bron leder till,
eller från, Mezquitan och
Katedralen över floden
Guadalquivir.
Foto: Shutterstock.
Mezquita i Córdoba.
Den magnifika före detta moskén.
Foto. Shutterstock
Alcázar de los Reyes Cristianos.
Bedövande vackra parken vid
Alcázar de los Reyes Cristianos.
Foto: Shutterstock.
Córdoba utanför Mezquita.
Imponerande murar omger Mezquitan.

  Att se Mezquitan och Katedralen, promenera över
den romerska bron och besöka Alcázar de los Reyes
kan vara tillräckligt för en dag och måste ses.

Jag gillar också att åka sightseeingbuss för att få ett grepp om resmålet och man kliver av och på som man tycker. Bästa stoppet på bussturen är ett besök i Palacio de Viana, det ligger högt på min topplista i Córdoba. Fastigheten breder ut sig på över 6.000 m2 och har 12 patios, trädgårdar och mycket historia. Utanför staden ligger det vackra Medina Azahara (läs gärna Gunnar Lönns artikel om palatsstaden  i septembernumret) att besöka på egen hand eller med buss, prata med turistbyrån och välj det som passar er.

Shoppingdistriktet är verkligen tilltalande och fullt med bra och prisvärda butiker. Det vackra torget Plaza Tendilla ligger som ett nav mellan det nya och gamla Córdoba, en bra plats att ta en paus vid och studera folkvimlet. På Plaza Tendilla hålls årligen en julmarknad och det är en populär plats för Córdoba-borna att samlas och ringa in det nya året på.

Vid Paseo de la Victoria hittar vi Mercado Victoria, en fantastisk matmarknad med det bästa av det lokala och spanska köket tillsammans med internationella matstånd, en vinbodega och mycket mer. Här är svalt och skönt under lunchtimmarna.

Palacio de Vianas. patio
En av Palacio de Vianas vackra patios. 
Plaza Tendilla, Córdoba
Plaza Tendilla domineras
av bronsstatyn el Gran Capitan.
Templo Romano
Templo Romano upptäcktes 1951
vid en utbyggnad av stadshuset.
Mercado Victoria
Mercado Victoria
 Paseo de la Victoria
Mercado Victoria ligger
på Paseo de la Victoria.

Matupplevelser

Vi hade två kvällar i Córdoba och lyckades hitta två väldigt bra restauranger. Första kvällen besökte vi Adarraga Bistro, centralt belägen men inte direkt i turiststråken. Den andra kvällen lyckades vi få bord på omåttligt populära Horno San Luis nere vid Mezquitan. Härlig miljö med många rum och en fin takterrass.  Jag vill också slå ett slag för Taberna La Manuela, som ligger intill, en nygammal bekantskap där det serveras traditionell spansk mat. Dagens lunch är toppen eller droppa in på en sherry vilket vi gjorde denna gång.

Och du, ta tåget!

Vi lämnade Córdoba med inställningen att hit vill vi återvända vid en annan tidpunkt på året än den smällheta månaden augusti. Och nästa gång kanske vi tar tåget, ett smidigt sätt att resa. Att åka tåg tar runt en timme från Málaga och två timmar från Madrid.

Detta var i hjärtat av Andalusien – del 2, du har väl inte missat:

I Hjärtat av Andalusien – del 1.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …