Spanien uppdaterar varningssystemet för värmeböljor

Hälsoministeriet lanserar ett avancerat mer finmaskigt system för att övervaka riskerna för höga temperaturer i hela Spanien.

Naturbrand med höga temperaturer.
Höga temperaturer ökar också riskerna för naturbränder.

Spanien har precis aktiverat sin ”nationella plan för förebyggande åtgärder för hälsoeffekterna av övertemperaturer”. Det är ett system som skall ge en tidig varning för när temperaturerna verkligen riskerar att stiga kraftigt. Det kommer att var i drift fram till september, men kan förlängas om det finns behov för det. Systemet har funnits i flera år men det har blivit kraftigt förbättrat inför denna sommaren.

Huvudsyftet med planen är att förvarna de lokala myndigheterna och allmänheten när temperaturerna riskerar att bli farligt höga. Det finns fyra nivåer, grön = ingen risk, gul = låg risk, orange = medelrisk, röd = hög risk. Utifrån detta kan myndigheterna ge allmänheten råd om lämpliga åtgärder.

Nyheter för i år.

Vanligtvis har värmevarningarna hittills utfärdats provins för provins. Men nu har de implementerat Meteoalert Zone systemet, vilket delar upp varningarna mer noggrant. Nu kommer det att finnas 182 separata zoner, jämfört med de tidigare 52 provinsiella zonerna.

Ett exempel är Galicien som är uppdelat i fyra provinser. En av dessa är Lugo som har ett flertal städer. Hittills har en temperaturnivå fått sättas för hela provinsen innan en värmevarning har utfärdats. Men nu blir det fler zoner, i kommunen A Mariña kommer en varning att utfärdas redan vid 25,5 grader, medan den södra delen av provinsen behöver nå 37,1 grader för att trigga en varning.

Dessa värden har kommit fram efter en noggrann studie av Climate Change Healt and Urban Environment Research Group vid Instituto de Salud Carlos III (ISCII). Studien har fastställt tröskeltemperaturernas påverkan på dödligheten i olika meteohälsozoner.

Externa vädervarningar på Meteoalert-zonnivå kommer att finnas tillgängliga från och med den 3 juni 2024. Ministeriet har dessutom flaggat för att hela planen kan förlängas fram till den 15 oktober om värmeböljorna fortsätter som 2023.

Relaterat till värmeböljor.

Luftkonditionering och värmesystem har minskat dödligheten.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Carmona där världens äldsta vin har hittats.

Det äldsta vinet i världen har upptäckts i Spanien

Vinet hittades i en 2.000 år gammal romersk grav som upptäcktes vid renoveringen av ett …