Tjurfäktning anses av vissa vara en del av Spaniens kulturarv medan andra anser det vara en otidsenlig medeltida form av djurplågeri.
Tjurfäktning, som anses vara en del av Spaniens kulturarv, står återigen i centrum för debatten i Spanien efter att kulturministern Ernest Urtasun meddelat att årets nationella tjurfäktningspris ställs in och att han kommer att påskynda procedurerna för dess definitiva annullering.
Urtasun har upprepade gånger uttryckt sitt motstånd mot skådespelet, som han anser vara baserat på djurplågeri. Dessutom är denna åtgärd i linje med valprogrammet för Sumar, koalitionen av olika vänsterpartier (som han är medlem i). De har föreslagit ett avskaffande av kulturellt och patrimonialt skydd för tjurfäktning och avskaffandet av dess offentliga finansiering.
I en tv-intervju förra veckan påpekade kulturministern att ”det finns en majoritet av spanjorerna som är alltmer oroade över djurens välbefinnande och som inte deltar i misshandel av djur”.
Han tillade att majoriteten av spanjorerna är mindre och mindre medvetna om det faktum att ”djurtortyr äger rum i vårt land” och att ”de tilldelas medaljer med kontantpriser”. Med andra ord, att offentliga pengar spenderas på detta (priset innefattar ett penningbelopp på 30.000 €). Och det är ett faktum att det idag är ytterst få som går på tjurfäktningar. 2021-2022 var det under 2 % av befolkningen som besökte ett dylikt evenemang.
Detta har skapat kontrovers och debatten har hettat till.
Victorino Martin, ordförande för Toro de Liria Foundation, anklagade Ernest Urtasun, för att ha misslyckats med sina plikter. Och att han diskriminerar tjurfäktningssektorn av ideologiska skäl.
Emiliano Garcia-Page, president för Kastilien-La Mancha har uttryckt sin avsikt att initiera en ny uppsättning tjurfäktningspriser inom sin region. Eventuellt i samarbete med andra autonoma regioner.
Flera andra medeltida ”kulturtraditioner” har förbjudits i Spanien. Dvärgkastning är förbjudet sedan länge och dvärgtjurfäktning förbjöds den 27 april 2023. Tuppfäktning är förbjudet i nästan alla regioner, men ännu inte överallt. Däremot är det sedan flera år tillbaka helt förbjudet att kasta ut getter från kyrktorn.