Dvärgtjurfäktning förbjuds i Spanien

Traditionen att dvärgar klär ut sig till clowner och fäktar små tjurar har länge anklagats för att diskriminera personer med funktionsnedsättning.

Det är en gammal tradition som har betraktats som ”roliga familjedagar” den går ut på att dvärgar klär ut sig till clowner eller i andra roliga kostymer. För att därefter ”fäktas” med tjurkalvar. Till skillnad mot vanliga tjurfäktningarna så har djuren dock inte skadats i dvärgarnas shower.

Men oavsett detta så har människorättsgrupper drivit kampanjer mot företeelsen under många år. I oktober 2022 så ställdes Popeye Torero föreställningen in i sista minuten. Den skulle ägt rum på Madrids tjurfäktningsarena Las Ventas, men intresset från publiken var för lågt. De lyckades bara sälja 37 biljetter!

Beslutet om att förbjuda dvärgtjurfäktningar undertecknades torsdagen den 27 april 2023, men det har inte välkomnats av alla. Flera tidigare artister dök upp i parlamentet för att protestera. ”De tar för givet att folk blir nedvärderade eller utskrattade, men det är tvärtemot. Respekten för oss är imponerande”, förklarade Daniel Calderón, en av de protesterande tjurfäktarna.

Relaterat

Dvärgkastning kan kanske också räknas som en relaterad företeelse och den är förbjuden i många länder. I Sverige förbjöds detta för över 30 år sedan efter ett dödsfall. Men det är fortfarande tillåtet i vissa länder, bland annat i Frankrike och USA. När förbuden har införts har det alltid resulterat i protester från de som brukade bli kastade, för de blev ju faktiskt arbetslösa.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …