Den regionala krisgruppen för torkan i Andalusien lättar på vattenrestriktionerna från den 1 juni och det bli återigen tillåtet att fylla privata pooler.
De senaste kraftiga regnen har förbättrat vattentillgången och med den situationen i beaktande har krisgruppen beslutat om vissa lättnader. Men det är inte ett totalt upphävande av vattenrestriktionerna vissa vattenbesparande begränsningar kvarstår. Ändringarna träder ikraft från den 1 juni 2024.
Västra Costa del Sol och Campo de Gibraltar.
Här har tilldelningen av vatten för stadsbruk per person och dag ökat från 200 liter till 225 liter. Detta gäller i kommunerna Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Ojén, Torremolinos och Mijas. Redan tidigare har det varit tillåtet att fylla offentliga pooler och det utökas nu till att gälla även privata pooler. Förutsättningen för det är att poolerna har slutna system för vattenreningen så att förlusterna blir så små som möjligt.
Bevattningen av grönområden utökas från 200 till 400 kubikmeter per hektar och månad för att täcka bevattning för arters överlevnad. Men de fastställer att det bara tillåts en bevattning per vecka. Det blir också tillåtet med dricksvattenfontäner med tryckknapp. Duschar i sportanläggningar och poolområden får också tas i bruk.
Samma maximala vattenvolym har fastställts för de sju Cádiz-orterna i Campo de Gibraltar-systemet (Algeciras, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Línea de la Concepción, San Roque, Jimena de la Frontera och San Martín del Tesorillo ).
Östra Costa del Sol, Málaga stad och Axarquía och Almería.
När det gäller kommunområdena som ingår i Malaga-systemen Guadalhorce-Limonero (Málaga stad) och Viñuela-Axarquía (Almáchar, Benamargosa, El Borge, Comares, Cútar, Iznate, Macharaviaya, Moclinejo, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Totalán, Algarrobo, Torrox och Nerja), ”har de ansett det lämpligt att behålla de vattenbesparingsåtgärder för stadsbruk som godkändes av samma organ i april.”
”Regnen som registrerats har inte varit så riklig att de ändrar den nödsituation som området befinner sig i och därför verkar det inte lämpligt att genomföra en uppmjukning av de åtgärder som hade godkänts för att garantera försörjningen. Därför kommer maxsumman på 200 liter vatten per invånare och dag för stadsbruk att fortsätta att gälla. Levante-området i Almería är i samma situation, där tillförseln av 200 liter per person och dag också bibehålls”, säger Ramiro Angulo i ett uttalande från Andalusiens regering.
När det gäller områdena utan reglering har en större mängd godkänts i nästan alla. Med undantag för Bajo Guadalhorce, som håller 200 liter per invånare och dag. Specifikt har Cuenca del río Guadiaro, Cordillera Penibética och Cabecera del Guadalhorce nu 225 liter per dag och person. Medan Sierra Alberquillas kommer att ha 235 från och med den 1 juni.
Fyllning av privata pooler tillåts i Málaga stad och Axarquíaområdet, även dricksvattenfontäner med trycknapp blir tillåtna här.
Bevattningen av grönområden utökas från 200 till 400 kubikmeter per hektar och månad i Málaga stad.
Vatten för jordbruket.
Det organ som ansvarar för att säkerställa korrekt förvaltning av vattenresurserna har också godkänt ändringen av åtgärder relaterade till användningen av vatten för att bevattna grödor. De har slutligen beslutat att öka volymerna i bevattningssystemen. I Málaga-regionerna i Guadalhorcedalen, där tillgången ökar till 8-9 hm³; och La Axarquía, kommer att ha upp till 3 hm³ för att bevattna vedartade växter från och med 1 juni.
Å andra sidan har man gått med på att behålla 4 hm³ vatten i Campo de Gibraltar. Samt att göra bevattningsvattenförsörjningen i östra Almería beroende av att ”mänsklig tillgång alltid är garanterad”.
Det kan komma fler lättnader i vissa kommuner.
Det finns fortfarande kommuner som inte har begärt vissa undantag från gällande restriktioner. Därför har de följaktligen inte fått detta, det kan ändras när och om de inkommer med begäran om undantag.
Krisgruppen betonar att det trots lättnaderna fortfarande råder vattenbrist och uppmanar till fortsatt sparsamhet.