Vattensituationen på Costa del Sol har förbättrats

De kraftiga regnen under våren har förbättrat situationen för både dricksvatten och vatten för bevattning på Costa del sol.

La Concepción, vattenreservoar.
La Concepción. Reservoaren är nu fylld till 75%, foto: Motuno, CC.

Den 8 mars fanns det bara 97 kubikhektometer (hm3) vatten i Málagaprovinsens reservoarer, vilket var en för sommaren katastrofalt liten mängd. Men sen kom stormarna Monica och Nelson med oväntat mycket generösa och välbehövliga regn. Dessa regn medförde att i går tisdagen den 7 maj fanns det över 170 hm3 vatten i reservoarerna. Detta innebär att det nu finns mer vatten tillgängligt än under samma tidpunkt förra året, det är bara Málaga stad som har det sämre än i maj 2023.

Västra Costa del Sol.

La Concepción-reservoaren mellan Marbella och Istán står för huvudförsörjningen för västra Costa del Sol. Redan vid 21-tiden var den i nivå med fjolårets 43,11 hm3 och efter midnatt då trycket sänktes i vattenledningarna översteg den förra årets nivå. Det är första gången i historien som den reservoaren rymmer mest vatten i Málagaprovinsen och den är nu full till 75 %. Problemet med den reservoaren är att den är för liten för att garantera vatten till kranarna i mer än åtta månader.

Datakörningar för sommaren visar att reservoaren kan klara sig bra fram till oktober. Detta kommer att underlättas av den första fasen av utbyggnaden av avsaltningsanläggningen i Marbella som kommer att vara i drift i sommar. Den anläggningen ger upp till 1 hm3 per månad, vilket kommer att öka till nästan två under hösten.

Axarquia och Málaga.

I Axarquia kommer vattensituationen å andra sidan att förbli på en allvarligt låg nivå. Detta trots att La Viñuela-reservoaren tredubblat sin nivå under de senaste två månaderna. Där finns nu 31,60 hm3, dubbelt så mycket som vid denna tid förra året. Faktum är att Axarquía kommer att sluta ta emot vatten från Málaga stad under de närmaste månaderna.

Av reservoarerna i Guadalhorce-Limonero-systemet som försörjer Málaga stad är det bara Conde de Guadalhorce som är i en bättre situation än förra året. Den överstiger 85 hm3, vilket är 14 hm3 över tröskeln för svår torka.

Hur vattnet kan och får användas i sommar.

Företrädare för Emasa (Málaga), Axaragua (Axarquía), Acosol (västra Costa del Sol) och Arcgisa (Campo de Gibraltar) har träffat regionala regeringstjänstemän i Andalusien för att diskutera krissituationen med vattenbristen den 7 maj.

Vattenbolag längs Costa del Sol har kommit överens med Junta de Andalucía (regionalregeringen) om att fylla privata simbassänger och vattna trädgårdar. Men bara så länge som varje enskild kommun håller de fastställda gränserna på 200 liter per invånare och dag. Det kommer att vara upp till respektive kommun att be regionalregeringen om undantag. Dessa undantag godkänns bara om kommunen kan tillhandahålla siffrorna och garantera att begränsningarna efterföljs.

Nästa möte med torkakommittén är planerad till den 15 maj.

Då kommer tillståndet att använda dricksvatten vatten att utvidgas till privata och gemensamma pooler (om det är auktoriserat av den lokala kommunen). Detta utöver de som redan är undantagna vid idrottsanläggningar, utbildning, hälsa, hotell, campingplatser och för allmänt bruk.

Det kommer också att tillåtas bevattning av trädgårdar med upp till 400 kubikmeter vatten per hektar och månad. Arbete kommer också att göras för att göra jordbruksbevattning mer flexibel. Den bevattningen är nu begränsad till sex kubikhektometer per år i Guadalhorce-Limonero-systemet och förbjuden med reservoarvatten i Axarquia.

Dricksfontäner, duschar och fotbad.

Företagen har också kommit överens om att vatten ska göras tillgängligt till dricksfontänerna. Men de har inte specificerat något om duschar och fotbad på stränder. Även om situationen verkar gynnsam för att de ska kunna aktiveras i sommar.

Juntan påminde dock i ett meddelande som skickades ut i går att torkan inte är över.

Málaga stad var den som reagerade först.

Málagas kommunfullmäktige var den första som gjorde ett uttalande och meddelade att de skulle begära att regionalregeringen skulle anta ovannämnda åtgärder på undantagsbasis. Hållbarhetsrådet, Penélope Gómez, som deltog i mötet, påpekade vikten av de gemensamma åtgärderna. Hon sa att Málaga kommer att fortsätta att tillämpa åtgärder som att sänka trycket med 50 %. Något som kommer att slutföras i hela staden under de kommande veckorna. Samt sökandet efter mer resurser från Fahala och Aljaima och idrifttagandet av de gamla brunnarna med bräckvatten i Bajo Guadalhorce.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …