Akut behov av blodgivare i Andalusien

Det andalusiska nätverket för transfusionsmedicin, vävnader och celler gick i går ut med en brådskande vädjan om att donera blod.

Blodgivare
Blodgivare behövs även sommartid.

Blodet behövs för att fortsätta att garantera behoven hos vårdcentraler i hela Andalusien under augusti. Hälsoministeriet förklarar att vårdverksamheten på andalusiska sjukhus inte har upphört under sommarperioden. Det behövs blodreserver för alla typer av förfrågningar från sjukhus, eftersom mer än 75 % av bloddonationerna går till behandling av sjukdomar som fortsätter att diagnostiseras och behandlas året om.

Det finns även mobila blodcentraler som åker runt i kommunerna

Styrelsen har informerat om att dessa blod- och plasmadonationer kommer att kunna göras vid de fasta donationspunkterna i provinshuvudstäderna och i andra större städer. Samt vid de mobila enheter som turnerar i kommuner och distrikt i de åtta provinserna.

Vid denna tidpunkt behövs blod från alla blodgrupper, utan undantag. Dagliga donationsbehov varierar beroende på provins och uppskattas baserat på efterfrågan. Hela nätverket fungerar som ett enda centrum, eftersom den befintliga samordningen och de uppnådda nivåerna gör att blodkomponenter finns där behoven finns. Tills nu är blodtillförseln till alla sjukhuscentraler garanterad.

Red Andaluza de Medicina Transfusional, Tejidos y Células de Andalucía inbjuder alla att donera blod. Både till transfusionscentrumen och till de mobila enheterna. Allt för att fortsätta möta behovet för sjukhusen i Andalusien och bidra till att upprätthålla blodreserverna på optimala nivåer.

All information om platser och tider för donationer och webbplatser och sociala nätverk för transfusionscentra i Andalusien finns på webbplatsen för: Servicio Andaluz de Salud och även på Dona Sangre Andalucía-appen. Som är den officiella applikationen för nätverket för blodtransfusion från den andalusiska folkhälsomyndigheten. Gratis nedladdning av appen för mobila enheter. Ladda ner appen för AndroidLadda ner appen för Apple.

Förutsättningar för att vara blodgivare

För att kunna ge blod måste du vara mellan 18 och 65 år och väga 50 kilo eller mer. Samt inte lida av kroniska sjukdomar eller ha en akut infektion. Du bör inte heller ha anemi, eller ha utfört någon aktivitet som underlättar spridningen av sjukdomar som hepatit, syfilis eller AIDS. Du måste också ha med en legitimation för att kunna donera blod.

Blodgivning är en säker process, där specialiserad hälsopersonal deltar. Innan extraktionen genomförs en intervju och en läkarundersökning av givaren. Män kan donera blod upp till fyra gånger per år och kvinnor tre, med ett minsta intervall på två månader mellan donationerna. Specifika plasmagivare kan komma var 15:e dag.

Aktuell hälsorelaterad artikel

Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …