Andalusiens dag den 28 februari.

I morgon onsdagen den 28 februari 2024 är det Día de Andalucía som är regionen Andalusiens dag och helgdag i hela Andalusien.

Andalusiens flagga.
Andalusiens flagga. Foto: Miguillen, CC.

Passa därför på att göra alla nödvändiga inköp idag eftersom det mesta är stängt i morgon (restauranger är öppna). Faktum är att Andalusiens dag firas mer högtidligt än nationaldagen ”Día de la Hispanidad” den 12 oktober. Dagen brukar firas med att familjerna gör utflykter, restaurangbesök mm. Kommunerna anordnar dessutom olika festligheter med sång, dans och utställningar. De flesta museer i Andalusien har gratis inträde under Día de Andalucía.

Grunden till det hela är att man firar folkomröstningen som gjordes den 28 februari 1980 där väljarna röstade för lagen som gjorde Andalusien till en autonom region i Spanien. Folkomröstningen hade 64 % valdeltagande och 87 % röstade för att Andalusien skulle bli en autonom region. Slutligen så godkände andalusierna autonomistadgan den 20 oktober 1981. Den behandlade tillgången till autonomi genom artikel 151 i den spanska konstitutionen. Detta fick sedan ett avgörande inflytande på konfigurationen av autonomierna i Spaniens som de är idag.

Färgerna på den andalusiska flaggan som som antogs 1918 är grön och vit. Den representerar hopp och fred, som hymnen säger:

La bandera blanca y verde
Vuelve tras siglos de guerra
En sembrar paz y esperanza
Bajo el sol de nuestra tierra.

Vi önskar er alla: ¡Feliz Día de Andalucía!


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga

Málaga korad som den bästa staden i Spanien för språkinlärning

Málaga har dessutom kommit på femte platsen globalt för att lära sig språk och när …