Arbetslösheten i Spanien sjunker

Spaniens arbetslöshet sjönk oväntat under det fjärde kvartalet 2023 och avslutade året med den lägsta arbetslösheten sedan 2007.

Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen i en liten spansk stad.

Arbetslösheten sjönk till 11,76 % under det fjärde kvartalet 2023. Det är en minskning från 11,84 % under det tredje kvartalet och från 12,87 % ett år samma kvartal ett år tidigare. Detta enligt officiella siffror från Spaniens nationella statistikinstitut INE som publicerades i morse.

Ekonomiminister Carlos Cuerpo

”Arbetsmarknadsdata för 2023 visar styrkan och motståndskraften i den spanska ekonomins återhämtning”, sa ekonomiminister Carlos Cuerpo efter INE-rapporten.

Antalet arbetslösa minskade till 2,83 miljoner och landet lade till 783.000 nya jobb 2023, enligt INE. Under fjärde kvartalet ökade sysselsättningen i de flesta branscher. Även om den sjönk inom tjänstesektorn, eftersom turistnäringen traditionellt anställer färre arbetstagare på vintern. Arbetslösheten har stadigt sjunkit från en topp på 16,26 % under tredje kvartalet 2020 under pandemin.

Även om Spaniens arbetslöshet är historiskt låg, är den fortfarande mycket högre än i många andra euroländer. Olika reformer, särskilt arbetsmarknadsreformen 2022 har framgångsrikt minskat förekomsten av tidsbegränsade kontrakt, förbättrat stabiliteten och haft en positiv inverkan på arbetslösheten. Men ytterligare reformer lär behövas under de kommande åren.

Arbetslöshet inom EU och Eurozonen.

Experter på ING Bank förutspår att Spanien 2024 kommer att ha en genomsnittlig arbetslöshet på 11,6 %. Som sedan sakta går ner till 11,2 % under 2025.

Bruttonationalprodukten

BNP och arbetslöshet brukar oftast hänga ihop därför skall det bli intressant att se hur den har utvecklat sig. Spanska BNP-data för fjärde kvartalet 2023 kommer att publiceras nästa tisdag den 30/1.

Under de senaste kvartalen har Spanien noterat en snabbare BNP-tillväxt än andra stora europeiska ekonomier. Regeringen räknar med att tillväxten har varit solida 2,4 % 2023.

Fler artiklar relaterade till arbete finns här: ARBETE.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa San Cristóbal, Almuñécar.

Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, …