Barbate – en pärla vid Atlanten

Barbate är en lite annorlunda badort med en fantastisk bred och fin strand, dessutom finns det mycket annat av intresse i området.

Stranden i Barbate
´Stranden i Barbate.

Badorten hette under många år Barbate de Franco, men namnet ändrades till Barbate 1998 efter en lag som det året antogs av regionalregeringen Junta de Andalucia. Anledningen till namnet Barbate de Franco var att general Francisco Franco brukade spendera sin lediga tid här.

Barbate ligger på Costa de la Luz i Cádizprovinsen och här badar man i Atlantens rena och oftast lite kyligare vatten. Det är ursprungligen ett gammalt fiskeläge som daterar sig tillbaka till romartiden då insaltning av fisk var den viktigaste näringen i staden. Det fiskas fortfarande i Barbate och restaurangerna har alltid färsk fisk och skaldjur på menyn.

Staden är inte speciellt stor, hela kommunen har inte fullt 23.000 invånare och i kommunen ingår ett flertal mindre byar, mest känd av dessa är Zahara de los Atunes. Det är en pittoresk liten by med knappt 1.400 invånare som är känd för sin fantastiska strand, sin vackra kyrka och en utomhusbiograf. Men framförallt av den årliga spektakulära slakten av inringad tonfisk. Zahara de los Atunes ligger strax öster om Barbate. Tittar man i stället på vad som finns västerut så ligger det en liten trevlig badort bara några kilometer bort, den heter Los Caños de Meca. Ännu någon kilometer västerut ligger det kända historiska landmärket Cap Trafalgar, med sanddyner och en 34 meter hög fyr. Mellan Barbate och Los Caños de Meca är det pinjeskog, en naturpark med ett stort antal vandringsleder.

Pinjeskog
Pinjeskog mellan Barbate och Los Caños de Meca.

Huvudorten Barbate

Men om vi nu håller oss till själva Barbate så finns det en gammal del med små smala gränder, den nyare delen har också relativt smala gator men de riktigt höga husen lyser med sin frånvaro. Det är onekligen den gamla stadsdelen som är charmigast, men så är det nog i de flesta städer.

Barbate är en populär badort bland spanjorer, men utlänningar har ännu inte hittat hit i några större skaror. Vi har semestrat där och i omgivningarna under flera år och det är inte ofta man hör något annat tungomål än spanska. Och då har vi ändå varit där under högsäsongsmånaderna juli och augusti.

Barbate strandpromenad
Strandpromenaden i Barbate.

Stadens största tillgång är en spektakulärt bred och mycket vacker strand med finkornig gyllengul sand. Stranden är så rymlig att det aldrig ens under värsta högsäsongen blir trångt. Innanför stranden finns en bred strandpromenad och där ligger det barer och restauranger på rad. Priserna ligger behagligt lågt, vi har faktiskt inte varit på någon turistort i Spanien där priserna har varit lägre.

En liten film som visar hur det ser ut i Barbate (engelsk text):

För den som vill övernatta finns det i själva Barbate flera hotell, hostal och lägenhetskomplex. Någon camping finns inte, det finns det däremot i närliggande Los Caños de Meca samt i Zahara de los Atunes. Mer information finns på kommunens hemsida: Barbate Turismo.

En annan intressant artikel från Andalusiens Atlantkust.

Cadiz – Ett guldkorn vid Atlanten.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Ricky Martin.

Ricky Martin turnerar i Spanien i juli

Ricky Martin ger 13 konserter i Spanien nu i sommar med start i Sevilla den …