Cadiz – Ett guldkorn vid Atlanten

Omgiven av havet på tre sidor sträcker sig Cádiz ut i det klarblåa havet. Staden där varje gränd och torg har sina egna historier. Cádiz är idag fylld av liv och rörelse och mer levande än någonsin.

Puerta de Tierra
Puerta de Tierra
Utsikt mot borgen San Sebastián
Utsikt mot borgen San Sebastián
Från katedralens tak
Från katedralens tak
ser man hela staden

Den pampiga och vackra porten Puerta de Tierra är idag en symbolisk ingång till staden och fram tills för 100 år sedan, var det den enda vägen in i staden. I den 3000 år gamla staden finns en lång och händelserik historia.
Cádiz grundades av fenicierna på 1100-talet f.Kr och var då känd som Gades, det feniciska ordet för fästning. Gades utvecklades till en blomstrande romersk koloni. Romarna byggde imponerande byggnader och teatrar i staden. Romarna fick styra över staden fram till 400-talet e.Kr. Det är under denna period som staden formades och fick sin arkitektur. Än idag finns det spår av denna era i form av ruiner. Den äldsta är Teatro Romano som hittades på 80-talet vid en arkeologisk utgrävning. Teatro Romano dateras till år 45 e.Kr.

Viktig hamnstad

Cádiz har även en lång marin historia och har varit en betydande hamnstad och bas för den spanska flottan. Staden var en knutpunkt för handel med den Nya Världen och skepp fyllda med rikedomar från de spanska kolonierna i Amerika anlände till Cádiz. Det marina inflytandet har präglat stadens utveckling under århundraden.
Stadens geografiska läge gjorde det svårt för Napoleon att angripa staden. 

Krypta
Missa inte att besöka katedralens krypta

Hans misslyckande att erövra Cádiz då Frankrike ockuperade Spanien, har stärkt stadens identitet. Den spanska konstitutionen från 1812 antogs i Cádiz och har blivit en symbol för styrka och motståndskraft.
Det är ett måste att besöka katedralen när man är i Cádiz. Det är en imponerande byggnad som byggdes under flera århundraden och har många arkitektoniska stilar. Katedralen har en kupol med en nyans av guld vilken är iögonfallande för besökare och skepp utifrån havet.
För att ta sig upp i katedralens höga torn vandrar man en spiralliknande gång uppåt, vilket faktiskt underlättar när man tar sig upp. Det är väl värt mödan då man får en imponerande utsikt i alla väderstreck. Inne i katedralen får man inte missa att besöka kryptan. Där finner man två gravar av framstående personer från staden som man har låtit få sin sista vila där. Katedralens läge vid kusten gör att väder och vind sliter hårt på dess fasad och därför är katedralen under ständig renovering.

Sandstränder och kristallklart vatten

Breda sandstränder sträcker sig på flera ställen längs Cádiz kustlinje. Den finkorniga sanden och det nästintill kristallklara vattnet gör Cádiz till en av de bästa badorterna i regionen. Det går att hyra solstolar och parasoller. Populära stränder är Playa de la Victoria och Playa de Santa Maria del Mar.
Playa de la Caleta är stranden som ligger nära stadens historiska del och för den som kan James Bond, filmen ” Die Another Day” från 2002, så känns den ikoniska scenen igen där Halle Berry kliver upp från vattnet. Scenen ska ge intryck att vara inspelad på Kuba.
Samma strand är omgiven av historiska byggnader som Castillo de Santa Catalina, ett gammalt fort som idag är populärt att besöka. Här finner man den bästa platsen för att se solnedgången.

Playa de la Caleta
Playa de la Caleta

I Cádiz är det lätt att gå runt i staden. Den har en liten stadskärna och du finner sevärdheter, restauranger och kulturella platser inom gångavstånd. De smala gatorna är anpassade för att ge skydd mot solen och många gator tillåter inte biltrafik. Att ta sig tid att stanna upp på de vackra torgen är något man bör göra. Stadens torg har mycket historia att berätta. Plaza de San Juan de Dios, Plaza de España och Plaza de la Catedral är några av de torg där man kan koppla av och njuta av historiska sevärdheter, äta en god tapas och ta tjusiga bilder.

Tapasbar
Matutbudet är stort i Cádiz, här en typisk tapasbar

Mysiga gränder

Utforska gränderna runt Plaza de San Antonio och Plaza Candelaria. Här finns många mysiga restauranger bland annat det välkända Café Royalty som anses vara ett av de äldsta kaféerna i Spanien. Kaféet har bevarat sin eleganta atmosfär och vackra inredning. Det är inte bara ett kafé utan även en restaurang som erbjuder en varierad meny med internationella rätter.
Mitt i den historiska delen av staden nära Plaza de San Fransisco hittar du matmarknaden Mercado Central de Abastos. Här trängs Cádizborna med turister och är en utmärkt plats att uppleva det lokala köket och köpa med sig bra råvaror hem. Det är liv och rörelse här och en häftig upplevelse för både matälskare och nyfikna turister. Öppettiderna varierar efter säsong men stänger oftast vid 14-tiden.
Cádiz har lyckats behålla sin andalusiska själ. Invånarna är stolta över sin stad och deras gästvänlighet gör att man som besökare känner sig välkommen. Här möts nutid med historia. Cádiz har en betydande roll i den spanska historien. Det är en levande stad som har bevarat charmen från det förflutna.

Cádiz
Gör en paus på ett café och titta på folklivet. Foto Shutterstock
Café Royalty
Café Royalty är elegant och vackert, öppet hela dagen

Provinsen Cádiz har många bra stränder

Andalusiens bästa stränder för snorkling.


Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …