Billiga sommarresor för ungdomar i Spanien utvidgas

De rabatterade buss- och tågbiljetterna för ungdomar som gjorde succé i Spanien förra året utvidgas nu både i tid och till fler grupper.

Tåg i Spanien
Llinars del Vallès, Katalonien. Foto: Aleix Cortés, CC.

För andra sommaren i rad har regeringen gett grönt ljus för att ungdomar mellan 18 och 30 år kan resa med rabatter på upp till 90 %. Nytt för i år är att kampanjen utökas med 15 dagar i år och omfattar nu perioden 1 juli till 30 september. Nytt är också att det nu utvidgas till alla ungdomar som bor i Spanien, oavsett nationalitet. Förra året var det bara för EU-medborgare.

Regeringen har budgeterat 130 miljoner euro för årets kampanj.

Rabatterna är 90 % på vanliga medeldistanståg och för de statliga bussarna. Upp till 50 % på Avant och höghastighetståget AVE (max 30 euro per biljett). Det är också 50 % på Global Flexible Interrail-pass på mellan 10 dagar och 2 månader som säljs av Renfe.

Hur man registrerar sig.

Rabatterna är öppna för alla unga som är lagligt bosatta i Spanien (med Recidencia). För att utnyttja de billiga resorna måste man först registrera sig på transportdepartementets webbplats. Där får man fylla i ett formulär samt bevisa att man uppfyller kraven (födda 1994-2006) med DNI, NIE eller pass. När man väl är registrerad kommer det en personlig kod som inte är överlåtbar. Den koden används för att köpa Interrail-passet eller de rabatterade tåg- eller bussbiljetterna på respektive operatörs webbplats.

Transportministern är positiv.

”Vi är övertygade om att sommarens kampanj kommer att överträffa fjolårets siffror och bidra till ungdomarnas kunskap om sitt land. Samtidigt som det stärker deras självständighet och personliga relationer. Att resa är förmodligen ett av bidragen som mest berikar en persons utbildning” sa transportminister Óscar Puente Santiago.

Programmet förra året var en stor framgång som gjorde det möjligt för fler än 1,13 miljoner ungdomar mellan 18 och 30 år att upptäcka Spanien. Totalt registrerades 4 miljoner resor mellan den 15 juni och 15 september 2023. 60 % av dessa gjordes med tåg och resten med bussar.

Relaterat till tågresor i Spanien.

Res gratis på Spaniens järnvägar i sommar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …