Vädret i Spanien 7 – 12 maj 2024

Väderprognosen för vecka 19 i Spanien lovar varmt och soligt väder med temperaturer en bra bit över det normala för årstiden.

Vackert väder på en strand i Spanien.

Vädret under veckan bestäms av ett par vädersystem som rör sig från Atlanten och österut över landet. Det innebär att det i början av veckan kan vara en del regnskurar och även åskväder i framförallt den norra delen av landet. En ”Dana” som är ett isolerat lågtryckssystem med polarluft på hög höjd kan eventuellt komma in. Det kan i så fall betyda kraftiga lokala regn i nordost och på Balearerna. Men generellt så blir det betydligt varmare och soligare än under förra veckan.

Tisdag den 7 maj.

Väderprognos 7 maj 2024.
7/5-2024.
Kanarieöarna

Lokalt stark och ihållande nederbörd i de katalanska Pyrenéerna med ordentligt med snö på hög höjd. Enstaka regnskurar kan uppträda i nordost och på Balearerna i resten av landet stabiliseras vädret. Dagstemperaturerna stiger på Atlantkusten, minskar i Medelhavsområdet och förblir oförändrad i resten av landet. I Guadalquivirdalen kan temperaturerna överstiga 30 grader. Nattemperaturerna stiger i nordväst och sjunker något i resten av landet. Kanarieöarna: Växlande molnighet, uppehållsväder och lätt stigande temperaturer som kan överstiga 30 grader i inlandet.

Onsdag den 8 maj.

Väderprognos 8 maj 2024.
8/5-2024.
Kanarieöarna

Högtrycksbetonat väder i nästan hela landet med lätta höga moln eller klar himmel. Balearerna kan dock få regnskurar och stormvindar på förmiddagen. Svag nederbörd kan uppträda i Pyrenéerna som faller som snö över 1600 / 1800 m.ö.h. Nordöstra Katalonien kan också få några enstaka regnskurar. Dagstemperaturerna stiger, framförallt i norr förutom i sydöst där det blir något svalare. I floddalarna i sydväst kan temperaturerna överstiga 30 grader. Nattemperaturerna ökar i västra halvan av landet och i Pyrenéerna samt sjunker i Kantabrien och i sydöst, oförändrat i resten. Kanarieöarna: Växlande molnighet i väster, höga lätta moln i resten av öarna. Temperaturerna stiger allmänt och kan i vissa områden nå 30 – 32 grader, måttliga vindar.

Torsdag den 9 maj.

Väderprognos 9 maj 2024.
9/5-2024.
Kanarieöarna

Högtrycksbetonat stabilt väder förväntas i hela landet med klart väder eller lätta slöjmoln. Det är bara i norr det kan bli lite molnigare och då bara på förmiddagen. Temperaturerna stiger överallt, det är bara Pyrenéerna som fortfarande kan få svag frost. Kanarieöarna: Övervägande höga molnslöjor, temperaturerna sjunker något på de västra öarna och ökar i de östra. Temperaturerna kan överstiga 30 – 32 grader i inlandet på Gran Canaria och Fuerteventura. Svag till måttlig nordostlig vind.

Fredag den 10 maj.

Väderprognos 10 maj 2024.
10/5-2024.
Kanarieöarna

Högtrycket fortsätter att dominera i hela landet med klar himmel eller bara lätta slöjmoln. Det är bara längst i norr som det kan bli lite mer molnighet under morgontimmarna. Temperaturerna fortsätter att stiga framförallt i den norra halvan av landet. Svaga växlande vindar som blir något starkare utmed kusterna. Kanarieöarna: Samma väderlekstyp som under torsdagen med nordliga svaga till måttliga vindar.

Lördag den 11 maj.

Väderprognos 11 maj 2024.
11/5-2024.
Kanarieöarna

Med en liten osäkerhetsmarginal så är det troligt att det vackra högtrycksbetonade vädret fortsätter i hela landet. Längst i norr och i Pyrenéerna kan det dock bli någon enstaka regnskur. Temperaturerna fortsätter att stiga förutom på Kantabriens kust där de sjunker något. Kanarieöarna: Något sjunkande temperaturer överallt och växlande molnighet i norra delen av öarna, för övrigt klart väder.

Söndag den 12 Maj.

Väderprognos 12 maj 2024.
12/5-2024.
Kanarieöarna

Det mest sannolika scenariot är att det vackra sommarvädret fortsätter i hela landet. Med en viss möjlighet till en och annan regnskur i norr, framförallt i Kantabrien, Galicien, Asturien och Pyrenéerna. Kanarieöarna: Nordliga vindar och växlande molnighet i de norra delarna av öarna, oförändrade temperaturer.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …