Blodmåne och meteorregn i helgen

Den kusliga månförmörkelsen och regnet av meteorer kan beskådas i hela Spanien, men allra bäst från Balearerna och östra Spanien.

Blodmåne - Månförmörkelse.
Blodmåne – Månförmörkelse.

Fredagen den 5 maj 2023 är en så kallad supernatt, något som astronomiälskare verkligen ser fram emot. Då kombineras två tilldragelser, dels en spektakulär månförmörkelse och dels höjdpunkten på meteorregnet Aquariderna. Månförmörkelsen når zenit klockan 21:00 den 5 maj. Meteorregnet har maximal synlighet i helgen men kan ses ända fram till den 28 maj.

Meteorregnet Aquariderna.
Meteorregnet Aquariderna.

Om man vill se dessa himlafenomen så klart och tydligt som möjligt så bör man ta sig så långt bort från ljusföroreningar som det bara går. Man bör med andra ord ta sig ut på landet, bort från bebyggelse och gatlampor. Det är givetvis också en fördel om det är klart väder, är det moln i vägen ser man ingenting. Men sannolikheten för en klar himmel i stora delar av Spanien är enligt meteorologernas senaste prognoser mycket hög.

Solförmörkelse

Nu betvivlar jag att det är någon av våra läsare som befinner sig på månen. Men om så skulle vara fallet så kommer de att få uppleva en solförmörkelse orsakad av jorden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …