a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Bostadshyrorna stiger, särskilt i storstäder

Ökningen av hyrorna för bostäder i Málaga överstiger 20 procent per år och är tillsammans med Balearerna den högsta i Spanien.

Málaga med Medelhavet i bakgrunden.
Málaga.

I själva staden Málaga är höjningen 24,4% och i provinsen 21,5%, priset når nu rekordhöga 12 euro per kvadratmeter boyta . Detta enligt den senaste rapporten som publicerades av fastighetsportalen Idealista i onsdags med data från april.

Storstäderna

Spaniens storstäder har registrerat kraftiga höjningar under det senaste året med Costa del Sols huvudstad Málaga i topp med 24,4%. Följt av Palma de Mallorca med 21,2%, Valencia 20,6% och Alicante 20%. I megastäderna Madrid och Barcelona har det också blivit dyrare, i Barcelona är ökningen 18,7% och i Madrid 10,3%.

På provinsnivå leder också Balearerna och Málaga prishöjningarna i förhållande till april förra året, i det här fallet med ökningar på 22 % i Balearerna och 21,5 % i Málaga. Idealistas rapport bekräftar också att priserna nu är uppe på rekordnivåer, med kvadratmeterpriset i Málaga stad som nu ligger på 12,4 euro i genomsnitt. För provinsen är motsvarande siffra 12,8 euro i snittpris.

Málagaprovinsen

Ökningarna är utbredda i provinsen, med de högsta topparna i städerna på Costa del Sol. Priserna har ökat det senaste året med 23,2 % i Benahavís (15 euro per kvadratmeter). 21,2 % i Marbella (15,5 euro), 19,1 % i Torremolinos (13 euro), 19 % i Mijas (11,4 euro) och 18 % i Benalmádena (12,7 euro). Det finns också ökningar på 17 % i Alhaurín de la Torre, Fuengirola och Rincón de la Victoria.

Bostadshyrorna i Spanien generellt

I Spanien steg hyrespriset med 8,9 % det senaste året och landar på 11,5 euro per kvadratmeter. Data från Idealista för april visar på att detta är det maximala historiska hyrespriset i Spanien.

Barcelona fortsätter att vara provinshuvudstaden med de dyraste hyrorna, med ett kvadratmeterpris på 18,6 euro, följt av Madrid (16,4 euro) och San Sebastián (15,9 euro). De följs av Palma de Mallorca (14 euro), Bilbao (13,2 euro) och Málaga (12,4 euro). Madrid, San Sebastián, Palma och Málaga kommer upp i de högsta priserna sedan Idealista började föra statistik.

Av provinser fortsätter Barcelona (15,8 euro per kvadratmeter) också att vara dyrast, före Balearerna med 15,2 euro, Madrid med 15 euro, Guipúzcoa med 14,1 euro och Málaga med 12,8.

Tillgång och efterfrågan på bostäder

Som med i stort sett allting så är det tillgången i förhållandet till utbudet som bestämmer priserna. Och faktum är att utbudet av hyresbostäder har minskat med 33 % under de senaste fyra åren i Málaga stad. Om man jämför data från första kvartalet 2019 med samma period 2023. I Spanien som helhet har hyresbostäderna minskat med 28% under de senaste fyra åren.

 Idealistas talesman Francisco Iñareta.

Enligt Idealista är det största problemet det låga utbudet och att de åtgärder som har gjorts av regeringen för att lösa problemet har varit helt otillräckliga enligt Idealistas talesman Francisco Iñareta. Enligt Idealista har detta lett till att många ägare ”drar tillbaka sina bostäder från hyresmarknaden”.

I grund och botten är det nog så att i många områden är det mycket mer attraktivt att hyra ut bostäderna veckovis till turister, än att lägga ut dem på den ordinarie hyresmarknaden.

Relaterade artiklar

Bostadspriserna i Spanien.
Bostadspriserna i Spanien stiger.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Ingen arbetslöshet bland byggnadsarbetare i Spanien.

Arbetslösheten i Spanien har minskat kraftigt

Hösten när turistsäsongen har lugnat ner sig är traditionellt en årstid med osäkerhet på arbetsmarknaden men uppenbarligen inte i år.