Aldi öppnar 50 nya butiker i Spanien

Lågpriskedjan har redan öppnat 10 nya butiker i år i Spanien och de öppnar två till i maj, totalt planeras det för 50 nya butiker 2023.

Aldi i Azira.
Aldi i Azira.

I maj så öppnar de i Madrid och på Balearerna och i perioden januari till april öppnade de i Alzira (Valencia), Andalusien , Katalonien , Madrid, Valencia , Galicien , Balearerna och Kanarieöarna. Med öppningen i Alzira har Aldi öppnat tre nya butiker i Valencia-regionen på mindre än en månad. Vilket innebär att det totala antalet i Valencia nu är 67 stormarknader. Aldi har idag över 400 butiker i Spanien.

Målet för 2023

Under 2023 planerar Aldi Spanien, som är en del av Aldi Nord , att öppna närmare 50 nya butiker över hela landet, inklusive dess inträde i Melilla för första gången, samt nyöppningar i Galicien, Balearerna, Kanarieöarna och Asturien. Samtidigt kommer bolaget att fortsätta att stärka sin närvaro i nyckelregioner som Madrid, Andalusien, Valencia och Katalonien, som kommer att stå för nästan hälften av de öppningar som planeras för i år.

Minskning av matsvinn

Aldi rabatt 30%

Under det senaste året har Aldi Spanien lyckats undvika slöseri med mer än 6.400 ton mat, tack vare införandet av 30 % rabatt på produkter med kort hållbarhet. Åtgärden, som pågick från april 2022 till mars 2023, omfattade över 3.620 ton färskt kött och fisk, nästan 1.130 ton mejeriprodukter, mer än 670 ton färsk frukt och grönsaker och nästan 910 ton kylda livsmedel.

Kunderna

Kantar-data visar att Aldi var den stormarknadskedja som har haft den högsta tillväxten i Spanien under 2022, med 1,05 miljoner nya kunder från mars 2022 till mars 2023. Företaget ökade också sin penetrationsgrad med 5,4 %. Vilket är den högsta tillväxten i sektorn, 36,5 % av de spanska hushållen handlar numera på Aldi.

Varför Aldi?

Kantar har också undersökt varför kunderna handlar på Aldi. Studien visar att främsta anledningen är närheten till butikerna (25%). Följt av prisvärda produkter (23%) och låga priser (21%).

Lite historia

Bolaget grundades 1945 av bröderna Theo y Karl Albrecht, namnet är en sammansättning av Albrecht och Discount. Bolaget delades senare upp i två delar, en för varje broder. Aldi Nord och Aldi Syd, eftersom bröderna inte kom överens om ifall de skulle sälja tobak eller inte.

Aldis första butik (Essen, Tyskland).
Aldis första butik (Essen, Tyskland).

Relaterade artiklar

Aldi drar tillbaka köttbullar.
Mercadona sänker priset på 500 produkter.
Carrefour inför pristak på basvaror.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …