Bostadspriserna i Spanien stiger

Under det första kvartalet 2023 steg bostadspriserna med 2,9 procent i Spanien, priserna steg dessutom i samtliga regioner.

Det verkar som om stigande bolåneräntor inte har haft någon speciellt dämpande effekt på den spanska fastighetsmarknaden. Uppgifterna publicerades nyligen av Idealista och procentsatsen är ännu mer imponerande om man beaktar den årliga stegringen. Under de senaste 12 månaderna har priserna stigit med 7,3 procent.

Alla regioner rapporterar en prisökning på begagnade bostäder. En stor del av köparna i Spanien är andra fastighetsägare och eftersom efterfrågan överstiger utbudet i de mest populära områdena så fortsätter priserna uppåt.

Idealistas talesman Francisco Iñareta ”förväntar sig inte några drastiska prisfall under de kommande månaderna, även om det naturligtvis kommer att variera. I de mest dynamiska städerna, som Madrid Málaga eller Alicante, kan vi se att priserna ligger fast eller till och med fortsätter att stiga”.

Under årets första kvartal steg priserna i regionen Murcia med 4,6 %, följt av Andalusien med 4,2% och Valencia med 3,8%.

Å andra sidan har prisökningarna varit mycket måttliga i regioner som Asturien, Kastilien La Mancha och Baskien.. Där har bostädernas priser bara ökat med mellan 0,6 % och 0,8 %.

Dyrast bostadspriser i Spanien

Balearerna är favorit

Balearerna är favorit framför allt bland britterna och det är också där som det är dyrast i landet att köpa ett hus. Här kostar ett hus i genomsnitt 3.746 euro/m2. Det är den högsta siffran någonsin enligt branschens experter. Balearerna har förresten infört rökförbud på 28 av sina stränder den här veckan.

Madrid kommer in som nummer två på dyrprislistan med 3.111 euro/m2, vilket är rekord för Spaniens huvudstad.

Billigare alternativ

Även om regionen Murcia har höjt sina priser rätt rejält i år, är de fortfarande den näst billigaste platsen i Spanien med ett pris på 1.130 euro/m2.

Hyrespriser

Under de senaste åren har hyrespriserna skjutit i höjden avsevärt, särskilt i storstäder och i kustområden. I många områden finns det knappt något att hyra överhuvudtaget. Men det finns vissa möjligheter att hitta prisvärda bostäder att hyra i många mindre kommuner.

Enligt Idealista så är det lägst hyrespriser i Baeza (på bild) i provinsen Jaén, där är det genomsnittliga priset 4,30 euro/m2 och månad. Följt av Linares i samma provins 4,70 euro/m2. Sen kommer Puertollano i Ciudad Real med 4,90 euro/m2, Narón i A Coruña (5 euro/m2) och Lucena i Córdoba (5,10euro/m2).

Baeza i provinsen Jaén

Relaterade artiklar:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …