Bostadspriserna fortsätter att stiga på Costa del Sol

Senaste data visar att både fastighetspriserna och hyrorna har skjutit i höjden i Málagaprovinsen under det första kvartalet 2024.

Utsikt över Málaga, huvudstaden på Costa del Sol.
Utsikt över Málaga från Gibralfaro.

Under de tre första månaderna i år steg det genomsnittliga priset per kvadratmeter för en fastighet till salu i provinsen inklusive Costa del Sol till 2.412 euro, enligt värderingsföretaget Gesvalt. Det är 1,2 % mer än siffran som noterades i slutet av 2023 och ungefär samma siffra som för ett år sedan. Uppgifterna visar att prisfallet med 4 % på fastigheter till salu i Málagaprovinsen under tredje kvartalet förra året var en engångshändelse.

Hyrorna fortsätter att stiga.

Dessutom fortsätter hyrespriserna att stiga i både Málaga stad och i hela provinsen. Det genomsnittliga hyrespriset på provinsnivå är 14,32 euro per kvadratmeter, vilket är 13,5 % mer än för ett år sedan och 3,2 % mer än för tre månader sedan.

Malagueta i Málaga på Costa del Sol.
Playa de la Malagueta, Málaga.

Costa del Sols huvudstad Málaga sticker ut.

Hyreshöjningen är dock mest märkbar i Málaga stad. Där har den genomsnittliga kostnaden stigit till 14,41 euro per kvadratmeter, 16 % mer än för ett år sedan. I staden ligger det genomsnittliga priset på bostäder till salu på 2.374 euro per kvadratmeter. Vilket är 8 % mer än första kvartalet 2023 och 2,5 % mer än i förra årets bokslutsrapport.

Den uppåtgående trenden fortsätter.

Enligt Gesvalt kommer huspriserna i Málaga att ”fortsätta med de senaste månadernas uppåtgående trend. Men i en mer måttlig takt än de senaste åren och tenderar att stabiliseras. Eftersom det finns en svag nedgång i efterfrågan som orsakas av successiva räntehöjningar och en allmän ekonomisk avmattning. När den här fasen väl har övervunnits, och med utsikter till kommande räntesänkningar förväntas efterfrågan återigen att stiga vilket pressar upp priserna igen”. Málaga är en av de mest aktiva fastighetsmarknaderna i Spanien, ”efterfrågan, både nationellt och internationellt är mycket aktiv. Men trots de ansträngningar kommunen och de stora utvecklarna gör är utbudet fortfarande otillräckligt”.

Vad gäller hyrespriserna i Málaga så är Gesvalts prognos att den nuvarande trenden kommer att fortsätta under de närmaste åren.

Hyrespriserna på Costa del Sol.

Marbella, Plaza de los Naranjos
Plaza de los Naranjos, Marbella.

På Costa del Sol fortsätter Marbella att leda i hyrespriserna med ett genomsnitt på 18,8 euro per kvadratmeter vilket är 12 % mer än för ett år sedan. Också anmärkningsvärt är ökningen av hyrorna i Torremolinos och Benalmádena. Detta beror troligen på prishöjningarna i Málaga som leder till en ökning av efterfrågan på hyresrätter i närliggande städer. I fallet med Torremolinos har hyran stigit till 14,6 euro per kvadratmeter. Den ligger nu på samma nivå som Estepona, med en ökning på 12 % jämfört med föregående år.

Costa del Sol öster om Málaga är billigare.

Torre del Mar, Costa del Sol.
Torre del Mar, i kommunen Vélez-Málaga.

I andra änden av skalan erbjuder Vélez-Málaga hyror till hälften av genomsnittet registrerat på västra Costa del Sol, med priser runt 7,5 euro per kvadratmeter.

Fler artiklar om bostäder och boende i Spanien: BOENDE.

Många undrar säkert varför Costa del Sol är så populärt?

Här kommer en mycket välgjord video som förklarar varför, den har engelskt tal och spansk text.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …