Spaniens GP roadracing i Jerez 26 – 28 april 2024

Den fjärde omgången av MotoGP roadracingtävlingar äger rum i Jerez de la Frontera som är en vacker stad i Cadizprovinsen, Spanien.

MotoGP, Spaniens GP.
Circuito de Jerez Angel Nieto. Foto: Box Repsol (flickr) CC.

Lite bakgrund innan vi kommer in på den aktuella tävlingen. Banan döptes om till Circuito de Jerez Angel Nieto 2018 efter Spaniens mest framgångsrika motorcykelförare. Nieto, som dog 2017 har rekordet för flest vinster på banan (11) och är Spaniens mest framgångsrika roadracingförare genom tiderna med tretton mästerskapstitlar. Räkna med jubel från över 200.000 åskådare under helgen när publiken i Jerez kommer i extas av att se de spanska åkarna på hemmaplan.

Banan

Spaniens GP har hållits på Circuito de Jerez sedan 1989 och är också den bana som används av arrangörerna för vintertestning. Staden Jerez de la Frontera är lätt att ta sig till då den bara ligger en timme bort från Sevilla.

Den har 10 hörn med en lång raka från Sito Pons till Curva Dry Sack. Vi kan förvänta oss många omkörningar, något som vanligtvis sker i MotoGP. Men i Jerez tillåter de breda kurvorna förarna att ta en innerlinje och få fördelar. Som en ode till spanska MotoGP-förare finns kurvor uppkallade efter den fyrfaldige mästaren Jorge Lorenzo. 2019 beslutades det att Curva Dry Sack döptes om för att hedra Dani Pedrosas karriär.

Favoriterna

Den 26-årige Jorge Martin räknas som favorit i och med att han har haft en fantastisk start på säsongen så här långt. Men även Bagnaia, Bastianini, Pedro Acosta och Maverick Viñales har goda chanser. Sydafrikanen Brad Binder har inte varit på toppen hittills den här säsongen, men fabriksföraren för KTM är alltid att räkna med.

Glöm inte att andra spanska förare som Aleix Espargaro och tidigare världsmästaren Marc Marquez kommer att sikta på att göra bra ifrån sig i Jerez. Det är upplagt för att bli ett spännande lopp i den fjärde omgången av MotoGP-mästerskapet.

Tillbaka från MotoGP i USA

Förarna återvänder till Europa efter att ha tävlat på Circuit of the Americas i Texas för drygt en vecka sedan. Ducatis Francesco Bagnaia har vunnit de två senaste spanska GP. Den regerande världsmästaren ligger just nu på femte plats i tabellen med Pramacs Jorge Martin på första plats. Enea Bastianini ligger på andra plats och är 21 poäng efter Martin.

Mer om årets roadracingtävlingar.

Spanien har fyra MotoGP roadracingtävlingar 2024.

Mer information, biljetter mm: motogp.com.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …