Branden på Teneriffa sprider sig

Naturbranden på Teneriffa som startade sent tisdagskväll sprider sig okontrollerat, sex kommuner har i nuläget drabbats av branden.

Branden har redan påverkat 1.800 hektar, av vilka stora delar är otillgänglig men dock värdefull skogsmark. Enligt Kanarieöarnas regionpresident Fernando Clavijo så är ”scenariot inte positivt” på grund av områdets komplicerade orografi (naturens utsende).

Källor från räddningspersonalen har berättat för nyhetsbyrån EFE att evakueringen har fortsatt över natten i kommunen El Rosario. Och, förutom kvarteret Las Barreras, har evakueringen av calle El Preventorio beordrats från korsningen TF-24 till rekreationsområdet i Las Raíces.

Klockan 1:00 på morgonen har Kanarieöarnas generaldirektorat för nödsituationer utfärdat en evakueringsorder i närheten av Las Barreras, kommunen El Rosario, på grund av bristen på kontroll över branden. För människor som behöver boende har Andrés Orozco-skolan inrättats som ett härbärge, i Arafo (calle Magallon).

Branden, som startade i Arafobergen, har spridit sig till kommunerna Candelaria, El Rosario, La Victoria, Santa Úrsula och La Orotava, de tre sistnämnda på norra delen av ön. Den har en omkrets på 22 kilometer och några av områdena är mycket otillgängliga.

I morse halv nio var insatserna från luften igång igen med 16 helikoptrar och flygplan. Det är två fler än igår efter det att 2 stora sjöflygplan (vattenbombare) har anlänt från fastlandet.

Före midnatt fick cirka 150 människor evakueras från sina hem. Under de närmaste timmarna koncentreras arbetet på att försvara bostadsområdena, enligt regionpresidenten. Vädret är för tillfället gynnsamt. Men de befarar att det kan ändras under de kommande dagarna med stigande temperaturer och sjunkande luftfuktighet. Ostliga vindar har orsakat ett konvektivt rökmoln som har setts över stora delar av ön.

Ravinerna Igueste och Chivisaya komplicerar brandbekämpningen

En brandtekniker förklarade att på den södra flanken har branden utvecklats genom två raviner (Igueste och Chivisaya) som inte tillåter arbete på marken. Medan det på den västra flanken har varit möjligt att begränsa den på Los Loros motorväg. Och även om branden har nått gränsområdena La Victoria och Santa Úrsula har den inte överskridit dem. De har också lyckats stoppa alla utbrott som var på väg mot Las Lagunetas och mot norr om den dorsala (på en åsrygg) motorvägen.

Aktuell video från nyhetsbyrån EFE:

(Artikeln är en uppföljning av gårdagens artikel: Naturbrand på Teneriffa.)

Samtliga foton: Ramón de la Rocha, EFE.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …