Naturbrand på Teneriffa

Räddningspersonal arbetar med att begränsa en naturbrand som bröt ut i går kväll den 15 augusti, nu på morgonen brinner cirka 150 hektar.

Naturbrand på Teneriffa
Bild från i natt.

Branden påverkar kommunerna Arafo och Candelaria. Myndigheterna har utfärdat förebyggande evakueringsorder för bosättningarna Arrate, Chivisaya, Media Montaña och Ajafona. Tjänstemän kan utfärda ytterligare evakueringsmeddelanden med kort varsel, beroende på brandens utveckling. Delar av motorvägarna TF-24 och TF-523 har stängts på grund av närheten till branden.

Statusen för närliggande vägar kommer sannolikt att förändras under de kommande timmarna och dagarna. Myndigheterna kan stänga vägar inom skogsbrandskomplexet och evakuera samhällen på grund av brandaktivitet och behoven av insatser. Återvändande av invånare kan störa trafikflödet efter att myndigheter har hävt evakueringsorder. Dålig sikt från rök och eventuellt aska kan bidra till trafikförseningar och trängsel i regionen. Strömavbrott är möjligt om bränder skadar elinfrastrukturen. Myndigheter kan stänga av strömmen till delar av det drabbade området för att underlätta släckningsarbetet.

Myndigheterna har inte angett ett beräknat datum för begränsning av branden. Varma och torra förhållanden försvårar släckningsarbetet. Branden har aggressivt avancerat mot åsen under natten, i ett brant område som är svårtillgängligt för markresurser. Ytterligare naturbränder är möjliga under de kommande timmarna och dagarna.

Enligt uppgifter från media på Teneriffa startade naturbanden på fler olika platser samtidigt, Guardia Civil kommer att undersöka brandorsaken.

Råd från myndigheterna

Följ eventuella evakueringsorder. Sök uppdaterad information om vägförhållanden om du kör i det drabbade området. Avstängda vägar och omvägar kommer sannolikt att orsaka ökad trängsel och förseningar. Personer som inte är under evakueringsvarningar bör överväga att stanna kvar i välventilerade, luftkonditionerade utrymmen för att minska exponeringen för rök. Samla viktiga föremål i en ”go-bag” som lätt kan nås. Inklusive identitetshandlingar och alla viktiga juridiska dokument samt resehandlingar. Ladda batteridrivna enheter inför risken för långvariga strömavbrott.

Information relaterad till naturbränder.

En utkastad cigarettfimp kan betyda fängelse.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …