Fler väljer tåg framför flyg i Spanien

Ökad konkurrens från de privata operatörerna av höghastighetståg Irio och Ouigo har bidragit till att öka passagerarantalet med 76 procent.

Spanska höghastighetståg
Tre konkurrenter.

Nya uppgifter visa att konkurrensen mellan höghastighetsoperatörer har ökat antalet passagerare som reser med tåg i hela Spanien. Fler människor väljer att resa med tåg istället för med flyg till följd av nya privata operatörer Ouigo och Iryo. Eftersom dessa nu erbjuder konkurrenskraftiga biljettpriser, enligt Spaniens nationella marknads- och konkurrenskommission (CNMC).

Totalt använde 23,7 miljoner resenärer höghastighetståg förra året, 76 % fler än föregående år. Detta är till och med 6 % över de 22,4 miljoner tågresenärerna 2019, som var ett rekordår för turism innan pandemin bröt ut.

Madrid – Barcelona sticker ut.

Linjen som gynnats mest är Madrid-Barcelona, där fyra av fem passagerare föredrar att åka tåg (78 %) snarare än flyg. Detta jämfört med 2019, då 64 % av resenärerna valde tåget framför planet. Av passagerarna som reste med tåg från Madrid till Barcelona förra året tog 58 % en AVE-tjänst. 26 % reste med Ouigo och 14,2 % med Avlo, Renfes lågpriståg. Under det drygt ett och ett halvt år sedan Ouigo började trafikera denna sträcka har nästan hälften av AVE-passagerarna bytt till tåg från andra operatörer, främst på grund av prissänkningen.

Data från Trainline online-plattformen visade också att priserna för linjen Madrid-Barcelona rasade med nästan hälften (-43 %) under det sista kvartalet 2022. Detta jämfört med samma period 2019 som ett resultat av konkurrensen, trots att antalet bokningar ökade med nästan 70 % under samma kvartal. Enligt byrån som specialiserat sig på försäljning och jämförelse av tågbiljetter har det genomsnittliga priset för denna linje sjunkit från 81 euro 2019 till 46 euro 2022.

Madrid – Valencia följde efter.

På andra linjer där nya operatörer nu etableras, som Madrid-Valencia, har passagerarnas preferens för tåget framför planet ökat till 90 % 2022 från 86 % 2021. Totalt reste 2,9 miljoner människor med tåg förra året mellan dessa två städer, mer än det dubbla (108 %) än 2021.

I söder var det trögare, men konkurrensen har skärpts under 2023.

Medan på destinationer där dessa privata konkurrenter ännu inte hade anlänt 2022, förblev preferensen för tåg jämfört med flygresor stabila eller sjönk något. Medan 90 % av passagerarna på sträckan Madrid-Sevilla gynnade tåget 2015, föll det till 85 % 2022. På sträckan Madrid-Malaga föredrog 84 % tåget 2015 jämfört med 78 % 2022.

CNMC:s rapport 2023 kommer att avslöja om de nya operatörerna på dessa rutter har haft samma framgång. Iryo gjorde sin debut mellan Madrid och Andalusien i mars förra året och Avlo gjorde det i juni. De åtföljande prissänkningarna lyckas troligtvis öka preferensen för tåget framför flygplan även där.

Även utländska turister ökar tågresandet.

Och dessa resor är inte bara begränsade till inhemska turister. Uppgifterna visar att utlänningar också förändrar sitt sätt att resa runt i Spanien. Med en ökning på 66 % av tågresandet jämfört med sommaren 2022. Ökningen av antalet amerikaner som reser med tåg i Spanien sticker ut med en ökning på 18 %. Därefter kommer brittiska, franska och italienska turister.

En färsk intressant video (med engelsk text) om tågens Medelhavskorridor:

Mer om tåg i Spanien:

Utforska Spanien snabbt och enkelt.
Höstens gratiskort på järnvägarna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …